Κόσμος
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 21:50

Τζο Μπάιντεν: Φιλόδοξο σχέδιο 1,7 τρισ. δολ. για την κλιματική αλλαγή

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε μέχρι το 2050 να παράγεται 100% «καθαρή» ενέργεια με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε μέχρι το 2050 να παράγεται 100% "καθαρή" ενέργεια με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Ένα μέρος των χρημάτων για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα προέλθει από την ακύρωση της μείωσης της φορολογίας των εταιρειών που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, ένα από τα φαβορί μέχρι στιγμής για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, παρουσίασε αυτό το σχέδιο μετά από τις πιέσεις που δεχόταν τις τελευταίες εβδομάδες από τους αντιπάλους του και από οικολόγους ακτιβιστές οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και βασίζεται υπερβολικά σε ιδέες της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα. Ένας σύμβουλός του είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι επιδιώκει να βρει μια «μετριοπαθή» προσέγγιση, ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσει τους οικολόγους χωρίς όμως να χάσει τη στήριξη των εργατών που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016.

«Καλώ για μια Επανάσταση Καθαρής Ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και να κάνουμε αυτό που κάνει καλύτερα η Αμερική: να λύνει μεγάλα προβλήματα με μεγάλες ιδέες», είπε ο Μπάιντεν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι προτάσεις του θα πάνε "πιο μακριά" από την πολιτική που ακολουθήθηκε όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

Με βάση την πρότασή του, σε διάστημα 10 ετών θα επενδυθεί 1,7 τρισεκ. δολάρια στην έρευνα της καθαρής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ώστε να εξαλειφθούν οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της –την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις συχνές, πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το επιτελείο του, το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί «με την αναστροφή των υπερβολών» στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που προώθησε ο Τραμπ ενώ θα διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες «θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Για να ικανοποιήσει τη μεσαία τάξη, ο Μπάιντεν υπόσχεται επίσης ότι θα «αναζωογονήσει» τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, ιδίως εκείνες που πιθανότατα θα χαθούν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, όπως για παράδειγμα στα ανθρακωρυχεία. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες βιομηχανίες που θα αναζωογονήσουν τον κατασκευαστικό τομέα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τη μεσαία τάξη σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ», υποστηρίζει.

Η Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική εκστρατεία της για την προεδρία το 2016, τάραξε τους εργάτες ψηφοφόρους της όταν δήλωσε ότι οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αφήσουν χωρίς δουλειά «πολλούς ανθρακωρύχους και εταιρείες εξόρυξης». Αντιθέτως, ο Τραμπ κέρδισε αυτούς τους ψηφοφόρους όταν υποστήριξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για το χάσιμο πολλών θέσεων εργασίας και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει δώσει οδηγίες στο επιτελείο του να την αντιστρέψει.

Το Sunrise Movement, μια από τις ακτιβιστικές ομάδες που πιέζαν τον Μπάιντεν να τηρήσει σκληρή γραμμή για το κλίμα, χαρακτήρισε το σχέδιο του «μια καλή αρχή». «Το σχέδιο αυτό το ξεκαθαρίζει: η κλιματική αλλαγή θα είναι καθοριστικό ζήτημα για τις εκλογές του 2020 και ανεβάσαμε τον πήχυ για το τι σημαίνει να είσαι ηγέτης στο θέμα του κλίματος», ανέφερε ο επικεφαλής του κινήματος, Βαρσίνι Πρακάς.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν δεσμεύεται να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού ενώ, για πρώτη φορά, είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί δωρεές προεκλογικά από εταιρείες του τομέα των ορυκτών καυσίμων ή από στελέχη τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters