Πολιτική
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 16:12

Μήνυμα Παπούλια στην Τουρκία

Μηνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισημαίνοντας ότι η γείτων «βρίσκεται μπροστά σε ένα κορυφαίο δίλημμα: να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στην Κύπρο ή να διακινδυνέψει την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».

Σε ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης μεραρχίας στα Γιάννενα όπου παρατέθηκε προς τιμήν του επίσημο γεύμα, ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Τουρκία επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά διευκρινίζοντας ότι αυτή η θέση δεν είναι αξιωματική.

«Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε ένα κορυφαίο δίλημμα να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στην Κύπρο ή να διακινδυνέψει την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές υποστήριξης της προσπάθειας της Τουρκίας να αποσυνδέσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ενταξιακή της πορεία. Η διπλωματία, άλλωστε, δεν είναι μια υπόθεση της ηθικής και της δικαιοσύνης, αλλά της ισχύος και των συμφερόντων. Ωστόσο, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν, ήδη, επιτύχει να καταστήσουν όρο για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης στη Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτός ο όρος δεν παραγράφεται όσες πιέσεις και αν ασκηθούν. Η πεισματική πορεία του κυπριακού ελληνισμού από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έχει επιστροφή. Είναι μια πορεία προσανατολισμένη στην επανένωση του νησιού με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Σε αυτή την πορεία όλος ο ελληνισμός είναι στρατευμένος και ενωμένος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν στα Γιάννενα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 93η επέτειο απελευθρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο κ. Παπούλιας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη παρέλαση τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων κλπ. Για πρώτη δε φορά παρήλασε και ένα τμήμα ευζώνων της προεδρικής φρουράς, ενώ παράλληλα γίνονταν πτήσεις από ελικόπτερα CHINOOK.

Αμέσως μετά από την παρέλαση ο Κάρολος Παπουλιας σε δήλωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβής του ελικοπτέρου «Χιούι»: «Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι όλοι μας συμπαραστεκόμαστε στη μεγάλη λύπη και στην μεγάλη οδύνη των συγγενών και φίλων τους», είπε ο κ. Παπούλιας.

Πηγή ΑΠΕ