Παρά την διάψευση του Βελιγραδίου, ο τηλεοπτικός σταθμός Β92 μεταδίδει ότι ο σερβοβόσνιος στρατηγός, φυγόδικος για εγκλήματα πολέμου κατά τον βοσνιακό εμφύλιο πόλεμο (1992-1995), Ράτκο Μλάντιτς, συνελήφθη, και έχει ήδη οδηγηθεί στην πόλη Τούζλα, απ' όπου θα μεταφερθεί στην Χάγη.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο Μλάντιτς εντοπίστηκε και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του.
«Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για τον Ράτκο Μλάντιτς. Είναι προϊόντα χειραγώγησης, με σκοπό να ζημιωθεί η κυβέρνηση στο Βελιγράδι και δεν συνεισφέρουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ολοκληρώσει πλήρως την συνεργασία της με την Χάγη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σιρντιάν Ντιούριτς στο Βελιγράδι.
Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Τανγιούγκ μετέδωσε νωρίτερα ότι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας μεταφέρεται με συνοδεία στο Βελιγράδι και πρόκειται στη συνέχεια να μεταφερθεί μέσω της πόλης Τούζλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
O φυγάς
Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων επί προεδρίας Ράντοβαν Κάραζιτς και καθ' όλη την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.
Μαζί με τον Κάραζιτς, έγινε για τους Δυτικούς, σύμβολο της εκστρατείας εθνοκάθαρσης για την οποία καταγγέλλονται οι Σέρβοι σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.
Κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και για τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.
Εζησε για ένα διάστημα ελεύθερος στο Βελιγράδι. Τα ίχνη του χάθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001.
Από τον Οκτώβριο του 2004 πρώην συνεργάτες του, όπως ο Ραντίβοε Μίλετιτς και ο Μίλαν Γκβέρο, κατηγορούμενοι για επιχειρήσεις εθνικής καθαρότητας, άρχισαν να παραδίδονται στο δικαστήριο.
Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Καλίνοβικ της Βοσνίας.
Μεγάλωσε στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο και έγινε αξιωματικός του Λαϊκού στρατού. Oταν η χώρα άρχισε να διαλύεται το 1991, τοποθετήθηκε αρχηγός του 9ου Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού, στις επιχειρήσεις κατά των Κροατικών δυνάμεων στο Κνιν.
Αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Δεύτερης Στρατιωτικής Περιφέρειας του γιουγκοσλαβικού στρατού, με έδρα το Σεράγεβο.
Τον Μάιο του 1992, όταν η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας, αποφάσισε τη δημιουργία του σερβοβοσνιακού στρατού, επέλεξε τον Ράτκο Μλάντις ως επικεφαλής του.
Πιστεύεται πως ήταν από τους πρωτεργάτες της πολιορκίας του Σεράγεβο και ότι το 1995 ηγήθηκε της σερβικής επίθεσης στον –κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ- ασφαλή θύλακα της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι μετά τις προηγούμενες επιχειρήσεις των Σέρβων στη βορειοανατολική Βοσνία.
Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι όπου είχε την ανοικτή υποστήριξη και προστασία του Μιλόσεβιτς.
Κυκλοφορούσε ελεύθερα στην πόλη κι εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε εστιατόρια πολυτελείας κι πήγαινε στο γήπεδο.
Μετά τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς πιστεύεται πως κατέφυγε στο καταφύγιο που είχε την περίοδο του πολέμου, στο Χαν Πιέσακ, κοντά στο Σεράγεβο ή στο Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρέμεινε στο Βελιγράδι, ή κάπου κοντά εκεί.