Πολιτική
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 19:17

Αισιοδοξία στη Ν.Δ. για τα αποτελέσματα του β΄ γύρου

Αισιοδοξία επικρατεί στην Πειραιώς εν όψει των αποτελεσμάτων του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αισιοδοξία επικρατεί στην Πειραιώς εν όψει των αποτελεσμάτων του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η Ν.Δ. «θα κατορθώσει να περάσει ακόμη και τον υψηλό πήχη που είχε ήδη από το 2014» καθώς, όπως σημειώνουν, τότε οι «γαλάζιοι» είχαν κερδίσει 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η αισιοδοξία αυτή έγκειται στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στον οποίο κατεγράφη «μια καθολική πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα».

«Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει πέντε από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο). Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο. Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος. Στην Αττική, η απερχόμενη περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στο πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του υποψηφίου της Ν.Δ., Γιώργου Πατούλη. Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β' βαθμού στην Αττική» σημειώνουν οι πηγές της Πειραιώς.

Όπως επισημαίνουν ακόμη, είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 ολόκληρα χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η Ν.Δ. είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο β' γύρο». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ακόμη και με την επιλογή του να κρυφτεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, καθώς -με την εξαίρεση των κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη και Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα- οι υποψήφιοι που στήριξε, ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο από τους υποψηφίους της ΝΔ που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 50%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ασφαλώς ότι η κοινωνική και πολιτική βάση του εν λόγω χώρου δυσπιστεί απέναντι σε αυτού του είδους τις ευκαιριακές συνεργασίες» υποστηρίζουν.

Παρατηρούν ακόμη πως οι διαφορές του πρώτου γύρου μεταξύ των υποψηφίων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαοτικές», καθώς «στην Κεντρική Μακεδονία ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 μονάδες διαφορά από τον Απ. Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη με 42% από τον Αλ. Καχριμάνη, στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κ. Αγοραστό και στην Δυτ. Μακεδονία ο Θ .Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γ. Κασαπίδη με 28%».

Κατά τις πηγές της Ν.Δ. η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, «αλλά και αυτό συνέβη λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη Ν.Δ. Σπύρου Σπύρου ο οποίος όμως δήλωσε πλέον ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της κ. Ρόδης Κράτσα».

«Για πρώτη φορά σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου) αντιμέτωποι στο Β' γύρο είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ίδιο κόμμα, τη Ν.Δ.. Η Ν.Δ. διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Απόστολου Κατσιφάρα» προσθέτουν από την Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στον β'  γύρο οι πηγές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι «σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, η αποχή που θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι πρωτοφανής» κάτι που «θα είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι' αυτό μικρόνοης επιλογής του κ. Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014». 

Όπως υποστηρίζουν η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο εξηγείται για δύο λόγους:

  • «Πρώτον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο. Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
  • Ο δεύτερος λόγος της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής είναι προφανής. Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψη ότι σε 6 περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες καθώς αυτές αφορούν μόνο την εκλογή δημάρχου».

Πηγή: ΑΜΠΕ