Πολιτική
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 13:44

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν Μεϊμαράκης, Στάνκοβιτς

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον ομόλογό του της Σερβίας Μαυροβουνίου Ζόραν Στάνκοβιτς. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών καλύπτει τους τομείς εκπαίδευσης και επισκέψεων και την εκπαίδευση Σέρβων αξιωματικών στο Πολυεθνικό Κέντρο στο Κιλκίς. Επίσης η χώρα μας θα συνδράμει στις προσπάθειες της Σερβίας-Μαυροβουνίου να προσαρμόσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της στις ευρωατλαντικές δομές.

Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών, διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Για το θέμα του Κοσόβου ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι αντηλλάγησαν εκτιμήσεις για το μελλοντικό καθεστώς του και πως αυτό επηρεάζει γενικότερα την περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Στάνκοβιτς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για δυο θέματα-κλειδιά που εξελίσσονται εντός του τρέχοντος έτους: για το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και τις διαπραγματεύσεις και το καθεστώς του Κοσόβου.

Συμφωνήσαμε, είπε, ότι μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο, με διαπραγματεύσεις και με σεβασμό των διεθνών αποφάσεων.

Οσον αφορά εξάλλου το θέμα του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιου στρατηγού Μλάντιτς, ο κ. Στάνκοβιτς είπε ότι όταν έφυγε από τη χώρα, τον αναζητούσαν και συμπλήρωσε ότι τώρα που θα επιστρέψει θα δει τις εξελίξεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας για ένταξη της Σερβίας-Μαυροβουνίου στις ευρωαντλαντικές δομές και εξήρε τις προσπάθειες της γείτονος για συνεργασία της με το διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.