Η θητεία των δύο ανώτατων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι επιτακτικό να καλυφθούν οι κενές θέσεις πριν από τη λήξη της θητείας των αποχωρούντων, καθώς από τις κάλπες της Αγίας Κυριακής μπορεί να μην προκύψει αμέσως κυβέρνηση και αν πάμε σε υπηρεσιακή, πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να είναι επικεφαλής. Αυτά λένε δημοσίως. Ευκόλως εννοούμενο τι φοβούνται. Τη δικαστική ρεβάνς, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η θητεία των δύο ανώτατων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι επιτακτικό να καλυφθούν οι κενές θέσεις πριν από τη λήξη της θητείας των αποχωρούντων, καθώς από τις κάλπες της Αγίας Κυριακής μπορεί να μην προκύψει αμέσως κυβέρνηση και αν πάμε σε υπηρεσιακή, πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να είναι επικεφαλής. Αυτά λένε δημοσίως. Ευκόλως εννοούμενο τι φοβούνται. Τη δικαστική ρεβάνς.
Τις ανησυχίες τους επέτεινε η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις πέντε παραμέτρους της στρατηγικής ήττας, με δεύτερη «να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».
Η κυβέρνηση εμμένει, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων είχε ολοκληρωθεί στη Βουλή, και ρίχνει την εύκολη βολή για ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις των πολιτικών της αντιπάλων.
Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση, πέραν των πράξεων διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων. Βάσει Συντάγματος και νόμου απαγορεύονται οι υπηρεσιακές μεταβολές στην προεκλογική περίοδο και πάντως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος διενέργειας εκλογών. Επισήμως δεν έχει αρχίσει (προεκλογική περίοδος), επί της ουσίας, όμως, το παιχνίδι έχει ανοίξει.
Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά όχι τα δικά του γεγονότα.
Γεγονός είναι ότι κάθε φορά που ανάβει το πολιτικό καμίνι για τη Δικαιοσύνη, αυτή δεν βρίσκει γαλήνη. Είναι η Δικαιοσύνη (ή άλλοι θεσμοί) της εκτελεστικής εξουσίας δεκανίκι; Με το «μία σας και μία μας» θα μείνουμε τυφλοί, με την ερμηνεία μας.
Γεγονός είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση και οι σκοπιμότητες είναι απαξιωτικές για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.
Γεγονός είναι ότι τα κόμματα δεν τόλμησαν ή δεν ήθελαν, κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, να φτάσουν στην απευθείας ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους ίδιους τους δικαστές. Τ’ άλλα είναι Ανώτατα Μικροπολιτικά. Όπως κι αν το δεις, προσβλητικά. Ιδίως, για τους δικαστές που θα επιλεγούν ή δεν θα επιλεγούν.