Μέσα σε περίπου εννέα λεπτά, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ είπε χθες όλα όσα δεν έλεγε επί δύο χρόνια, όσο δηλαδή διήρκεσε η έρευνά του σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την όποια σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα. «Εάν είμασταν σίγουροι ότι ο πρόεδρος σίγουρα δεν διέπραξε αδίκημα, θα το είχαμε πει. Δεν καταλήξαμε όμως εάν ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα», δήλωσε επακριβώς από το βήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν η πρώτη δήλωση του Μάλερ από την ημέρα που ξεκίνησε την έρευνά του, που εν πολλοίς ερμηνέυτηκε ως μήνυμα προς το Κογκρέσο να πράξει τα δέοντα.
Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Μέσα σε περίπου εννέα λεπτά, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ είπε χθες όλα όσα δεν έλεγε επί δύο χρόνια, όσο δηλαδή διήρκεσε η έρευνά του σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την όποια σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα.
«Εάν είμασταν σίγουροι ότι ο πρόεδρος σίγουρα δεν διέπραξε αδίκημα, θα το είχαμε πει. Δεν καταλήξαμε όμως εάν ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα», δήλωσε επακριβώς από το βήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν η πρώτη δήλωση του Μάλερ από την ημέρα που ξεκίνησε την έρευνά του, που εν πολλοίς ερμηνέυτηκε ως μήνυμα προς το Κογκρέσο να πράξει τα δέοντα.
Η έρευνα του ειδικού ανακριτή είχε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορούσε τη ρωσική ανάμειξη και τις σχέσεις της προκελογικής ομάδας του Τραμπ με τη Μόσχα. Το δεύτερο κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.
Για τη ρωσική ανάμειξη δεν τίθεται αμφιβολία: ο Μάλερ άρχισε και τελείωσε τις δηλώσεις του δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το 2016 οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση από μοχθηρούς ξένους παράγοντες. Οι υποψίες αυτές χρήζουν της προσοχής όλων των Αμερικανών, τόνισε.
Για την ανάμειξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Μόσχα, επισήμως διατυπώθηκε η άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αθώος λόγω έλειψης αποδείξεων για την ενοχή του. Σε αυτό το σημείο χθες ο Μάλερ έφερε τα πάνω-κάτω. Το πόρισμά του, υπογράμμισε, δεν στηρίχτηκε τόσο στην έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όσο στην πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Ένας πρόεδρος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ομοσπονδιακό αδίκημα όσο υπηρετεί τα καθήκοντά του. Είναι αντισυνταγματικό. Απαγορεύεται ακόμη και αν η κατηγορία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα», πρόσθεσε
«Δεν υπήρχαν ικανοποιητικές αποδείξεις για να αποδοθούν κατηγορίες για ευρύτερη συμπαιγνία», υποστήριξε ο πρώην ειδικός ανακριτής, καθώς χθες υπέβαλε και την παραίτησή του. Το ίδιο θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Ο Μάλερ τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι κάθε λέξη στο πόρισμα της έρευνας είναι μελετημένη. Και προτίμησε να μείνει εκεί.
Οι «μη ικανοποιητικές αποδείξεις» όμως δεν ισοδυναμούν με την «πλήρη αθώωση» που θριαμβολόγησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την πρώτη ανακοίνωση του πορίσματος, τον Μάρτιο, και την οποία επανέλαβε μέσω Twitter χθες: «Δεν υπήρχαν ικανοποιητικές αποδείξεις και αυτό στη χώρα μας σημαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος. Η υπόθεση έκλεισε!».
Για μία μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών, η υπόθεση σίγουρα δεν έκλεισε. Διότι, όπως υποστηρίζουν, μπορεί τα χέρια του Μάλερ να είναι δεμένα λόγω της πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Κογκρέσο. Οι φωνές που επί εβδομάδες επιμένουν ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία μομφής εις βάρος του Αμερικανού προέδρου, δυνάμωσαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μάλερ.
Από τη γερουσιαστή της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις έως τον Μπέτο Ο Ρουρκ – αμφότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών – πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν χθες την ανάγκη να αναλάβει το Κογκρέσο τη συνταγματική του υποχρέωση και να φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο προ των ευθυνών του.
Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, η οποία έως σήμερα ήταν αντίθετη με τη διαδικασία μομφής. Η λογική είναι απλή: ακόμη και αν εγκριθεί η διαδικασία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δμημοκρατικούς, θα απορριφθεί από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι ο Τραμπ θα παραμείνει αμετακίνητος στον Λευκό Οίκο, αλλά πιθανότατα θα ενισχύσει τη θέση του στις εκλογές του 2020 και θα εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία.
Την ίδια απόσταση προτίμησε να κρατήσει και χθες η Πελόζι κάνοντας μία διφορούμενη δήλωση. «Το Κογκρέσο θα συνεχίσει να ερευνά και να νομοθετεί, με σκοπό να προστατεύει τις εκλογές και να διασφαλίζει τη δημοκρατία. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια», δήλωσε.
Από το αντίπαλο στρατόπεδο, με εξαίρεση το tweet του Αμερικανού προέδρου, τηρήθηκε σιγή ιχθύος. Οι πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών προτίμησε να μη σχολιάσει καθόλου την εμφάνιση του Μάλερ, μένοντας στη συνθήκη ότι επί της ουσίας το πόρισμα της έρευνας δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τη στήριξή τους στον Τραμπ.