Κόσμος
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 18:22

Απάντηση Ερντογάν στις προειδοποιήσεις της αυστριακής προεδρίας

«Συγνώμη, αλλά δεν θα λάβουμε υπόψιν μας τις απειλές για εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προειδοποίηση της αυστριακής προεδρίας ότι η Τουρκία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2006 να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες και σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Αϊδίνιο, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προχωρούν κανονικά και ότι συνεχίζεται η διαδικασία του ελέγχου (screening).

«Αυτό το θέμα (σ.σ. αναγνώριση της Κυπριακή Δημοκρατίας) δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στα κριτήρια του Μάστριχτ», σημείωσε ο κ. Ερντογάν και υποστήριξε ότι είναι «ανήθικο» να τίθεται τέτοιο θέμα ενώπιον της Τουρκίας.

«Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε κάτι τέτοιο». «Εμείς, η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ξεκάθαρα, δεν ξεγελάσαμε εμείς την Ε.Ε. στο θέμα του Σχεδίου Ανάν. Την ξεγέλασε η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση αντιτάχθηκε στη λύση του Κυπριακού, εντάχθηκε στην Ε.Ε., ενώ διατηρήθηκε το εμπάργκο σε βάρος του βόρειου τμήματος της Κύπρου, παρατήρησε ο κ. Ερντογάν και κατέληξε λέγοντας: «Διορθώστε πρώτα το λάθος σας. Εμείς μέχρι τώρα συμπεριφερθήκαμε με ειλικρίνεια. Περιμένουμε το ίδιο και από εσάς».

Πηγή ΑΠΕ