Πολιτική
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 20:52

Οι διωγμοί χριστιανικών στο επίκεντρο συνάντησης Μ. Μπόλαρη - Ρ. Γουΐλιαμς

Το μεταναστευτικό ζήτημα, οι διωγμοί που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, η καταστροφή των πατρογονικών εστιών τους αλλά και σημαντικού τμήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας, Ρόουαν Γουΐλιαμς, επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα, οι διωγμοί που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, η καταστροφή των πατρογονικών εστιών τους αλλά και σημαντικού τμήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και οι ενδεδειγμένες αντιδράσεις από κράτη, θρησκευτικούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας, Ρόουαν Γουΐλιαμς, επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο κ. Μπόλαρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενημέρωσε τον κ. Γουΐλιαμς για τη διημερίδα περί θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας που διοργάνωσε στο υπουργείο Εξωτερικών προ τριών μηνών, προσκαλώντας εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων με παρουσία στην Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπους πρεσβυγενών Ορθόδοξων Πατριαρχείων να τοποθετηθούν επί των επίκαιρων θεμάτων θρησκευτικής διπλωματίας, παρέχοντας, για πρώτη φορά στο ΥΠΕΞ, μία νέα πηγή πληροφόρησης από λειτουργούς που χειρίζονται στην πράξη και καθημερινά τους υφιστάμενους περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης στον συνομιλητή του τη σύσταση, για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, Κέντρου Θρησκευτικής Ελευθερίας και Διπλωματίας, για τη βέλτιστη διαχείριση των συναφών θεμάτων από την ελληνική Πολιτεία.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απέδωσε ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα για την επικοινωνία των προβλημάτων ειρηνικής συνύπαρξης σε περιοχές που παραδοσιακά ήταν πολυθρησκειακές και πολυπολιτισμικές.

Ανέπτυξε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων της Δυτικής Ευρώπης και ευχήθηκε όπως η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία συνεχίσουν να επιδεικνύουν πολιτική βούληση για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και την προστασία των υπό διωγμό πληθυσμών. Συμφώνησε δε με τον κ. Μπόλαρη για τη συμβολή του διαρκούς διαλόγου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών.  

Συνάντηση με προεδρείο Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδας

Εξάλλου, ζητήματα της σιιτικής κοινότητας που διαβιοί στην Ελλάδα, θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στις χώρες της περιοχής, καθώς και η διημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη θρησκευτική διπλωματία, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης με το προεδρείο των Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδας..

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεχή συνεργασία, η οποία θα διασφαλιστεί μέσω του ειδικού κέντρου που θα ιδρυθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τόνισε την σημασία προαγωγής της θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού των πολιτιστικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του το προεδρείο των Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδας προσκάλεσε τον υφυπουργό να παρακαθίσει σε εορταστικό γεύμα που παρατίθεται στο πλαίσιο της εορτής του Ραμαζανίου αύριο (30/05).

naftemporiki.gr