Εάν το κλίμα ήταν τράπεζα, οι κυβερνήσεις θα το είχαν σώσει εδώ και πολύ καιρό, αναφέρουν οι Πράσινοι στο μανιφέστο τους. Και μπορεί στις ευρωεκλογές της Κυριακής να αναδείχθηκαν σε τέταρτη δύναμη, ήταν όμως οι μεγάλοι «νικητές» αυτής της αναμέτρησης, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους και εξασφαλίζοντας αρκετές έδρες, ώστε να έχουν ισχυρή φωνή στον συνασπισμό των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Με 69 έδρες και με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς αποδυναμωμένα, η συμμετοχή των Πρασίνων είναι καθοριστική στον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας που θα διαμορφώνει και θα εφαρμόζει την ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Εάν το κλίμα ήταν τράπεζα, οι κυβερνήσεις θα το είχαν σώσει εδώ και πολύ καιρό, αναφέρουν οι Πράσινοι στο μανιφέστο τους. Και μπορεί στις ευρωεκλογές της Κυριακής να αναδείχθηκαν σε τέταρτη δύναμη, ήταν όμως οι μεγάλοι «νικητές» αυτής της αναμέτρησης, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους και εξασφαλίζοντας αρκετές έδρες, ώστε να έχουν ισχυρή φωνή στον συνασπισμό των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Με 69 έδρες και με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς αποδυναμωμένα, η συμμετοχή των Πρασίνων είναι καθοριστική στον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας που θα διαμορφώνει και θα εφαρμόζει την ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με σημαντικά ενισχυμένη τη θέση τους και ισχυρό όπλο τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών για την κλιματική αλλαγή, οι Πράσινοι έχουν ήδη σηματοδοτήσει ότι θα απαιτήσουν σημαντικά ανταλλάγματα ως τίμημα για τη συμμετοχή τους σε μια συμμαχία με τα μεγάλα κόμματα της Ευρωβουλής. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυξημένους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων το 2030 και το 2050, ενίσχυση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, καθώς και αυστηρότερους στόχους για τους ρύπους που εκπέμπουν τα μέσα μεταφοράς.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών και ειδικότερα το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον, με πρωτοβουλία της 16χρονης Σουηδέζας Γκρέτα Τούνμπεργκ, έφεραν την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο. Τα υψηλά ποσοστά των Πρασίνων -ιδιαίτερα σε Γερμανία, όπου αποτελούν δεύτερη δύναμη, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία- δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες θεωρούν πως τα mainstream κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δεν έκαναν αρκετά την τελευταία πενταετία για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από την κλιματική κρίση.
Η Ομάδα των Πρασίνων/Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία προτάσσει δέκα μέτρα-προτεραιότητες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% έως το 2030 και την απόλυτη απεξάρτηση από τον άνθρακα το αργότερο έως το 2050 και στροφή 100% προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα τον στόχο για 40% μείωση έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990).
Εάν η υποστήριξη των Πρασίνων καταστεί αναγκαία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και του κολεγίου των επιτρόπων, αναμένεται να απαιτήσουν ως αντάλλαγμα αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Το «πράσινο κύμα» παρασύρει την Ευρωβουλή στον αγώνα για μια πιο καθαρή, ασφαλέστερη και ευημερούσα Ευρώπη.