Δημιουργός site-specific εγκαταστάσεων σε γκαλερί, Μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική -όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης-, ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας εγκαθιστά στο προαύλιο της Πειραιώς 260 το «Building Hope».
Δημιουργός site-specific εγκαταστάσεων σε γκαλερί, Μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική -όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης-, ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας εγκαθιστά στο προαύλιο της Πειραιώς 260 το «Building Hope», ένα διαδραστικό έργο τέχνης και, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο παιχνίδι.
Κάθε απόγευμα, από τις 7:30 ως τις 9:00 το βράδυ, τα παιδιά μπορούν να παίζουν στην πρωτότυπη εγκατάσταση που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δίνοντας απτή υπόσταση, όπως δηλώνει κι ο τίτλος του, στη διαδικασία για την «οικοδόμηση» της ελπίδας, το έργο απαρτίζεται από τμήματα βασισμένα σε αρχέτυπες γεωμετρικές φόρμες που συναντάμε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη όλων των περιόδων και πολιτισμών, και υποδηλώνουν τις κοινές μας καταβολές. Είναι φτιαγμένο από μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές που αρμόζουν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους καλούνται να παίξουν δημιουργικά, συναρμολογώντας, οικοδομώντας και συνθέτοντας, μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα με οδηγό ένα μεγάλο μπάνερ που απεικονίζει τους συνδυασμούς σαν παζλ που δημιουργούν τα κομμάτια.
Το «Building Hope» πρωτοπαρουσιάστηκε σε μικρότερη κλίμακα και με άλλα υλικά το 2007 στην παιδική χαρά του Ζαππείου και στην έκθεση «Τόποι» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είναι βασισμένο σε προηγούμενα έργα του καλλιτέχνη -όπως το «Sections» 1995 -φωτογλυπτική σειρά, και το «Sections» 2004 -γλυπτική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στον πεζόδρομο που οδηγεί στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο Μαρκ Χατζηπατέρας έχει παρουσιάσει έργα του σε 35 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπως στο Metropolitan Museum of Art, το Princeton University Art Museum, το Zimmerli Art Museum, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ, τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, κ.ά.
naftemporiki.gr