Πολιτική
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 14:14

ΥΠΕΞ: Καμία απόκλιση στη φρασεολογία Πρωθυπουργού και Ντ. Μπακογιάννη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως δεν συμμερίζεται την άποψη περί αποκλίσεων στις εκφράσεις του Πρωθυπουργου, και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, για το Σχέδιο Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απαντούσε σε ερώτηση για το αν παρατηρείται απόκλιση ανάμεσα στη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε ο κ. Καραμανλής και η σημερινή υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη για το Σχέδιο Ανάν και αν και κατά πόσο το Σχέδιο αυτό αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για το μέλλον.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, «η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην μορφή του Σχεδίου που τέθηκε στην κρίση των Κυπρίων. Εννοείται ότι ένα Σχέδιο το οποίο έχει απορριφθεί, με την συγκεκριμένη μορφή του, έχει περάσει στην ιστορία. Το Σχέδιο Ανάν, ως δέσμη ιδεών, είναι κομμάτι μιας πιθανής έναρξης διαπραγμάτευσης, αλλά σε αυτό συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, κατά πάγια αντίληψη, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικώς με το Κυπριακό».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής απευθείας εμπορίου των ΗΠΑ με τα Κατεχόμενα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά ο τρόπος που θα γίνει η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κανόνων που αφορούν την Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα των Κανονισμών που αφορούν τα κατεχόμενα, δεν αποκλείεται να τεθεί και κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την 27η και 28η Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές επαφές με τη Βόρεια Κύπρο, κάτι που όπως είπε, συνάδει πλήρως με την υπάρχουσα πολιτική, αλλά δεν υποδηλώνει οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά την πολιτική αναγνώρισης.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά τις επαφές με το βόρειο τμήμα της Κύπρου ή την αναγνώριση οντοτήτων στην Κύπρο» δήλωσε ο κ. Ερελι και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν επαφές και θα πρέπει να υπάρχουν επαφές και διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ του κόσμου και του βόρειου τμήματος της Κύπρου, και αυτό είναι σημαντικό και καλό για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Κύπρου». «Αυτό», επανέλαβε, «δεν υποδηλώνει αλλαγή στο καθεστώς αναγνώρισης αυτού του τμήματος της Κύπρου ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την υποστηριξή μας προς το σχέδιο Ανάν και λύση του προβλήματος μέσα από διαπραγματεύσεις και με βάση αυτό το σχέδιο».