Οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), αλλά και η ίδια η ΕΕΤ, εδώ και πολλά χρόνια έχουν περιλάβει στις υψηλές τους προτεραιότητες τη συνεισφορά στην πρόοδο και ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, όπως και την ενεργό πολλαπλή συμβολή σε προγράμματα κοινωνικής δράσης.
Οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), αλλά και η ίδια η ΕΕΤ, εδώ και πολλά χρόνια έχουν περιλάβει στις υψηλές τους προτεραιότητες τη συνεισφορά στην πρόοδο και ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, όπως και την ενεργό πολλαπλή συμβολή σε προγράμματα κοινωνικής δράσης.
Οι χορηγίες των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία. Περιλεάμβαναν, εκτός των άλλων, ποικίλες μορφές εθελοντικής συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού τους, συντελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, στην καλλιέργεια κοινωνικής και συλλογικής συνείδησης. Όπως σημειώνει στη «N» η Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες υλοποίησαν ευρύ φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών σε τομείς υγειονομικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, και αθλητικού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και στην έρευνα, στην καινοτομία και στη νεανική επιχειρηματικότητα. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και εξακολουθεί να δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Συνεχίζοντας, η κ. Απαλλαγάκη, αναφέρει ότι: «Ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου στο νέο διεθνές περιβάλλον -όπως αυτό καθορίζεται πλέον τόσο από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή όσο και την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)- είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το Σχέδιο Δράσης της, έχει θέσει ως στόχο:
α) τον αναπροσανατολισμό των ροών κεφαλαίων προς αειφόρες επενδύσεις,
β) την ενσωμάτωση της αειφορίας στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων και
γ) την ενίσχυση της διαφάνειας των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω της δημοσιοποίησης εταιρικών εκθέσεων σχετικών με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των πιστωτικών ιδρυμάτων συμβάλλει ουσιαστικά στα ζητήματα αυτά, μέσω της Διατραπεζικής Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, λαμβάνονται σχετικές πρωτοβουλίες για όλες τις εκφάνσεις της ΕΚΕ και της Αειφόρου Ανάπτυξης, π.χ. η ΕΕΤ σε συνεργασία με τις τράπεζες-μέλη της εκπόνησε ήδη ενημερωτικό φυλλάδιο [1] για το νέο Σύστημα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Κινδύνων (Environmental and Social Management System, ESMS) που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2018, εντάσσοντας αυτό στις τρέχουσες πιστοδοτικές διαδικασίες των τραπεζών. Το ESMS αποτελεί μεθοδολογία εντοπισμού, αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης (πρόληψης, αποφυγής, βελτίωσης ή περιορισμού), και παρακολούθησης των Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Κινδύνων (Π&ΚΚ), οι οποίοι ενδέχεται να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των δανειοδοτούμενων.
Η ΕΕT συμμετέχει επίσης στο Sustainable Finance WG της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και διαμόρφωση θεσεων επί του Σχεδίου Δράσης της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι, ακόμη, μέλος στην κοινή ομάδα εργασίας (Joint Task Force) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, με αντικείμενο τη μελέτη της διαχείρισης περιβαλλοντικών, κοινωνικών κινδύνων και κινδύνων διακυβέρνησης (Environmental, Social and Government Risks - ESG Risks), στους οποίους εκτίθενται τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους.
Περαιτέρω η ΕΕΤ είναι ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020 και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις Επιτροπές και ομάδες εργασίες της σχετικής δράσης. Συμμετέχει, επίσης, στον κοινωνικό διάλογο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την ΕΚΕ. Συνεργάζεται με το γραφείο Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης προκειμένου να συμμετάσχει στο διάλογο για την εθνική εφαρμογή των ΣΒΑ (έχουν σταλεί αρμοδίως τα σχετικά κείμενα με τις δράσεις της ΕΕΤ, των τραπεζών μελών αλλά και του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή, για τους ΣΒΑ). Όπως επισημαίνει η κα Απαλαγάκη, η ΕΕΤ υποστηρίζει τον Στόχο 8 που αφορά την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη. Στους υποστόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030 συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση των κρατών μελών του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της πρόσβασης όλων σε τραπεζικές, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Επιπρόσθετα, η ΕΕΤ είναι:
Όσον αφορά στις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, ηα κα Απαλαγάκη υπογραμμίζει ότι αυτές (τράπεζες), έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές για τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη. Συμμετέχουν, ακόμη, ενεργά και στις σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες (ως μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Η.Ε. - UN Global Compact, στο επίπεδο signatory. Ασπάζονται, τις Αρχές του που αφορούν τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τέλος, ως μέλη του UNEP FΙ (της Οικονομικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος των Η.Ε. για το Περιβάλλον) έχουν προσυπογράψει τη Διακήρυξη Δέσμευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι συνεκτιμούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη στις επιχειρησιακές τους αποφάσεις).
Ήδη ένα μέλος της ΕΕΤ, και συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί μία από τις 28 Τράπεζες παγκοσμίως του core group του UNEP FI το οποίο συν-διαμόρφωσε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking). Οι Αρχές αυτές θα διέπουν στο μέλλον τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα θα καθορίζουν και θα οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθεί η αειφόρος τραπεζική στο εγγύς μέλλον στη σύγχρονη κοινωνία. Η υιοθέτηση των Αρχών θα αποτελέσει τον Οδικό Χάρτη ώστε να υπάρχει εναρμόνιση του τραπεζικού κλάδου με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι και οι λοιπές τράπεζες μέλη της ΕΕΤ επεξεργάζονται την υιοθέτηση των εν λόγω Αρχών εν όψει της επίσημης τελετής υπογραφής τους που θα λάβει χώρα το φετινό Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη, η κα Απαλαγάκη προσθετει: «ως ΕΕΤ μελετάμε την “ένταξή” μας στην προσπάθεια αυτή, υπό την ιδιότητα του Stakeholder Endorser».
Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ επισημαίνει ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη θα κυριαρχήσει στο μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Καθώς αφήσαμε πίσω μας τα πολύ δύσκολα χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης και της έντονης δοκιμασίας της κοινωνίας εξαιτίας αυτής θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσες ευκαιρίες μας δίνει το νέο πλαίσιο της Ευρώπης, με στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μεταβούμε στη νέα εποχή. Η εποχή αυτή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλή κοινωνική ευαισθησία, που θα συνδυάζεται με την οικονομική πρόοδο και την επιχειρηματική βιωσιμότητα».
[1] Το ενημερωτικό φυλλάδιο είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.hba.gr/UplDocs/ESMS-Final.pdf.