Σε σύμπραξη με το CSR Europe τo Eλληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ (CSR Hellas) ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για την επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του συντονισμού των δράσεων κυβερνήσεων, επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνίας των πολιτών.
Σε σύμπραξη με το CSR Europe τo Eλληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ (CSR Hellas) ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια για την επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του συντονισμού των δράσεων κυβερνήσεων, επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνίας των πολιτών.
Ειδικότερα, σε συνέχεια στρατηγικής πρωτοβουλίας του CSR Europe, το CSR Hellas, εθνικός εταίρος του στην Ελλάδα, καλεί τους CEOs όλων των μελών του να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς, στέλνοντας ένα δυναμικό ελληνικό «παρών» στην Πρόσκληση για μία Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία προς ένα Βιώσιμο Μέλλον σε όλη την Οικουμένη, μέσω της συνυπογραφής του CEOs Call to Action & Collaboration. Με την Πρόσκληση αυτή, οι ηγέτες των επιχειρήσεων/φορέων καθιστούν σαφές πως είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν τον διάλογο και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τους με την κοινωνία.
Ήδη μια πληθώρα CEOs από εταιρείες μέλη του CSR Europe (περισσότερες από 100) έχουν ήδη υπογράψει την Πρόσκληση όπως αντίστοιχα το έχουν πράξει και Έλληνες επικεφαλής επιχειρήσεων (17 τουλάχιστον συμμετέχουν στην πρώτη φάση, καθώς δυνατότητα υπογραφής θα υπάρχει μέχρι το φθινόπωρο) δηλώνοντας τη δέσμευσή τους. Μέσω του Δικτύου των Εθνικών Εταίρων (NPOs) του CSR Europe στόχος είναι να συνενωθούν οι δυνάμεις 10.000 επιχειρήσεων / φορέων σε όλη την Ευρώπη σε μια νέα συμφωνία με κοινό όραμα ένα βιώσιμο μέλλον, όπως το απαιτούν οι τρέχουσες συνθήκες στην Ευρώπη, σε μια συγκυρία που η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε ταραχώδη νερά, όπου η πλοήγηση γίνεται πιο δύσκολη λόγω της αμφισβήτησης των κοινών οραμάτων.
Καθώς υπάρχει το δυναμικό για την επιτάχυνση της ανάπτυξης οι ηγέτες των επιχειρήσεων με πυξίδα τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων. Έτσι με γνώμονα τη Συμφωνία του Παρισιού και υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύονται να προσφέρουν αξία στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται προωθώντας τις συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών και τις κυβερνήσεις.
Μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη 2030
Μιλώντας στη «N» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος ΔΣ CSR HELLAS & μέλος ΔΣ CSR Europe, σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις μέλη του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ (CSR Hellas) ενώνουν τη φωνή τους, αλλά και τις δυνάμεις τους με όλες τις επιχειρήσεις μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΕΚΕ (CSR Europe) και των 40 εθνικών δικτύων για μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη με προτεραιότητα την ενίσχυση της συνεργασίας, της βιωσιμότητας και της κοινής προοπτικής.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία συμφωνία για το κοινό μας μέλλον με θεμέλιο τις αξίες που ενώνουν τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου και διασφαλίζουν την ευημερία, την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις και στις δυσκολίες. «Με πυξίδα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030 που όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν και τις κοινές θέσεις στις οποίες κατέληξαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμέτοχοι μετά από διετή διαβούλευση για την Ευρώπη 2030. Βασικό ζητούμενο παραμένει η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας των πολιτών και όλων των πολιτών της Ευρώπης -μία ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα όπου η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απαισιοδοξία συνεχώς βαθαίνουν. Με μία κοινή αποστολή: μία ενιαία και ενωμένη Ευρώπη, παραγωγική, βιώσιμη και ανοικτή για όλους!» προσθέτει η κ. Αλεξίου.
Στο επίκεντρο της κοινής αυτής προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της με καινοτόμες προσεγγίσεις και υπευθυνότητα για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Η εδραίωση της εμπιστοσύνης, της συνεννόησης και της αλληλεγγύης ανάγεται σε προϋπόθεση για την επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, εντάσσεται και «η θεμελίωση και ο σεβασμός των κοινά αποδεκτών προτύπων και αρχών για τη διαφάνεια και τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και τέλος η εναρμόνιση των πολιτικών μας με το κοινό όραμα για το 2030».
Εν κατακλείδι, σημειώνει ότι η πρωτοβουλία στοχεύει σε μία Ευρώπη δυνατή και βιώσιμη για όλους και ταυτόχρονα ένα καλό παράδειγμα για την παγκόσμια κοινότητα.
To Μανιφέστο
Σύμφωνα με το μανιφέστο που καλούνται να συνυπογράψουν οι επιχειρηματικοί ηγέτες - μέλη του CSR Europe και των μελών του, οι CEOs δεσμεύονται μεταξύ άλλων στα εξής:
Η πρωτοβουλία των CEOs Call to Action & Collaboration έχει ήδη περάσει στην πρώτη φάση δημοσιοποίησης στο πλαίσιο του Brussels SDGs Summit στις 7 Μαΐου 2019. Στον κατάλογο συμμετείχαν περισσότεροι από 120 Έλληνες CEOs καταδεικνύοντας τη δέσμευση των ηγεσιών των ελληνικών επιχειρήσεων στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης ενώπιον εκπροσώπων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κοινωνίας των Πολιτών και κλαδικών φορέων. Σημειώνεται ότι η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για προσυπογραφή μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2019.