Πρόωρες εθνικές εκλογές, το πιθανότερο, στις 30 Ιουνίου ή τις 7 Ιουλίου, αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Πρόωρες εθνικές εκλογές, το πιθανότερο, στις 30 Ιουνίου ή τις 7 Ιουλίου, αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα.
Όπως ο ίδιος είπε χθες τα μεσάνυκτα, την επόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών. Όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε στην Κουμουνδούρου, επέλεξε να πάει σε σύντομη προεκλογική περίοδο, με στόχο να μειώσει όσο μπορεί τη διαφορά των χθεσινών ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. όσο και οι στενοί του συνεργάτες, καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, όχι μόνο μετά τα exit polls που έδιναν 7,5 και 8 μονάδες διαφορά, αλλά και μετά την ασφαλή πρόβλεψη της Singular Logic, που έδινε 9% και πλέον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαρροή της Κουμουνδούρου – αμέσως μετά τα exit polls - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα όπως περίμεναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και αμφισβητώντας εμμέσως τα exit poll, παρέπεμπαν στην ασφαλή πρώτη πρόβλεψη της Singular Logic. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φεύγοντας από την Κουμουνδούρου είπε στους δημοσιογράφους να θυμηθούν τα exit polls του 2000, υπονοώντας ότι και τα χθεσινά θα έπεφταν έξω. Αυτή ήταν και η γραμμή που υποστήριξαν στα κανάλια οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Τζανακόπουλος, Κατρούγκαλος κ.α. προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κράτησε».
Μετά από το 100% των exit poll, τα πράγματα άλλαξαν. Ο πρωθυπουργός ξαναπήγε στην Κουμουνδούρου και συγκάλεσε δεύτερη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και στελεχών του Μαξίμου και μελών του υπουργικού συμβουλίου και στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί άκουσε από κάποιους ότι τυχόν προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, θα εξαγρίωνε ακόμα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και θα γιγάντωνε τα επιχειρήματα περί καθεστωτικής αντίληψης. Ακόμα και τότε όμως , υπήρξαν στελέχη του Μαξίμου που του πρότειναν να μην αποφάσιζε χθες αλλά στη δήλωσή του να πει ότι θα πάει αύριο (σήμερα) το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ακόμα και να προκήρυσσε χθες εθνικές εκλογές αλλά όχι για τον Ιούνιο αλλά για τον Σεπτέμβρη…
Επικράτησαν όμως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η λογική και ο πρωθυπουργός πείστηκε ότι η άμεση προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, έχει ναι μεν μεγάλο ρίσκο, αλλά ήταν προτιμότερη λύση από την εξάντληση της τετραετίας.
«Αλέξη ρίχτο»
«Αλέξη ρίχτο!!! Το δίλημμα είναι σαφές. Μπροστά με τους πολλούς ή πίσω για τους λίγους; Ο Λαός πρέπει να αποφασίσει τώρα» έγραψε αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, θέλοντας να δείξει ότι ήταν από αυτούς που εισηγήθηκε άμεση προκήρυξη σε εθνικές εκλογές, στον κ. Τσίπρα.
Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας όμως ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας αμέσως μετά τα exit polls. «Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι οι δημοσκοπήσεις και η στατιστική έχουν ένα κοινό με τα λουκάνικα: δεν θες να δεις πώς… φτιάχνονται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα, επισήμανε πως πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, συστήνοντας σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα να προσέχουν. Ωστόσο, μετά η δημοσιοποίηση του 100% των exit polls, ο κ. Τσακαλώτος έγραψε στο twitter: «Η Αριστερά ξέρει να κερδίζει, ξέρει και να χάνει. Το ζήτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσει ο κόσμος μας, ο κόσμος της εργασίας και των μεσαίων τάξεων στην πιθανότητα επιστροφής στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Στα λόγια του Πάμπλο Γκαρσία: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!».
Πεσμένo ηθικό
Η πλήρης επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων, η αποτυχία της πολιτικής της αμφισβήτησής τους, η πρωτιά της ΝΔ στους νέους και τους συνταξιούχους, το μοίρασμα των αναποφάσιστων, η αποτυχία της στρατηγικής να μετατρέψει ο κ. Τσίπρας τις ευρωεκλογές σε εθνικές εκλογές – αν και κάποιοι λένε ότι αν δεν το έκανε η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη – είναι σημεία που στέκεται ο εσωκομματικός διάλογος που ξεκίνησε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, με έντονη κριτική στις επιλογές της ηγεσίας και προσωπικά του πρωθυπουργού.
Όλοι παραδέχονται ότι στόχος πλέον είναι να μην υποχωρήσει περαιτέρω το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στοχεύουν – όπως λένε – στο να μην πάρει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο κυβερνών κόμμα και για ενδεχόμενη στροφή στη στάση των δανειστών από Δευτέρα (ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας) σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, σε σχέση και με τα όσα έχουν εξαγγείλει για το 2020.