«Η πρώτη περιγραφή της γρίπης των πτηνών, πριν ακόμη ανακαλυφθεί ο ιός, έγινε το 1878 στο Περοντσίτο της Λομβαρδίας. Ο ιός της γρίπης ανακαλύφθηκε στους χοίρους το 1931, στον άνθρωπο το 1933 και, μερικές
δεκαετίες αργότερα, στα πουλιά. Από το 1959, έχουν καταγραφεί 25 επεισόδια γρίπης των πτηνών με υψηλή παθογένεια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 1983, για παράδειγμα, εκατομμύρια πτηνά πέθαναν ή θανατώθηκαν στην Πενσυλβάνια».
Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» ο γάλλος καθηγητής Σαρλ Πιλέ, ειδικός για τις ασθένειες που μεταδίδονται από το ζώο στον άνθρωπο και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών. Για τον ιό Η5Ν1, ειδικότερα, εξηγεί ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1959 στη Σκωτία, στη συνέχεια το 1991 στη Βρετανία, το 1997 στο Χονγκ Κονγκ και το 2003 στο Βιετνάμ. Η διαφορά με τις προηγούμενες φορές, που εξηγεί και τη σημερινή επέκταση της ασθένειας, είναι ότι οι αρχές των ασιατικών χωρών όπου εμφανίστηκε πρόσφατα ο ιός δεν είχαν τα αναγκαία μέσα για να καταπολεμήσουν αποφασιστικά την ασθένεια. Επιπλέον, οι μικρές αποζημιώσεις δεν οδήγησαν τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν αμέσως όλα τα κρούσματα.
«Σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο γάλλος καθηγητής, «έχουν αυξηθεί τόσο τα εκτροφεία όσο και ο αριθμός των πτηνών σ' αυτά. Το γεγονός αυτό, όπως και οι συνθήκες της εκτροφής στην Ασία, ευνοούν την ταχύτερη διάδοση των ιών. Ο ρόλος των αποδημητικών πτηνών είναι δευτερεύων. Οσο για τους κινδύνους για τον άνθρωπο, ο υψηλής παθογένειας ιός Η5Ν1 έχει προκαλέσει ως τώρα λίγα προβλήματα. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη Γαλλία 3.000 άνθρωποι από απλή γρίπη, ενώ ο ιός Η5Ν1 έχει σκοτώσει ως τώρα σε όλο τον κόσμο 100 ανθρώπους μέσα σε τρία χρόνια. Μόνο σε ειδικές συνθήκες, ύστερα από επαφή με μια ισχυρή συγκέντρωση του ιού, μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος. Αυτό βέβαια θα αλλάξει σε περίπτωση μετάλλαξης: οι νέοι ιοί θα είναι πολύ επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, αφού το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα τους γνωρίζει».
Σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στους «New York Times», ο δρ. Πήτερ Παλέζε από τη Σχολή Ιατρικής της Νέας Υόρκης είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον: μελέτες ορού που συγκεντρώθηκε το 1992 από κατοίκους της αγροτικής Κίνας έδειξαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναπτύξει αντισώματα στο στέλεχος Η5Ν1. Σύμφωνα με τον Παλέζε, αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν και έγιναν καλά χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Παρόλο λοιπόν που ο ιός κυκλοφορεί στην Κίνα εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, δεν έχει υπάρξει διάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και αυτό είναι μια καλή είδηση.
Πηγές: Le Figaro, Νew York Times