Πολιτική
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 15:23

Κόντρα στη Βουλή για τις μετατάξεις στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Ως «κίνηση αποπροσανατολισμού» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μπέζας την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Ρόβλια με την οποία ζητούσε στοιχεία για τις μετατάξεις στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μπέζας, με την ερώτησή του ο κ. Ρόβλιας «αποπειράται να συγκρίνει τις ελάχιστες μετατάξεις που έγιναν επί των ημερών μας προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και προς τους εποπτευόμενους απ' αυτό οργανισμούς, με τον ωκεανό των μετατάξεων, οι οποίες έγιναν επί ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγιναν 131 μετατάξεις προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, δηλαδή περίπου δύο μετατάξεις την εβδομάδα, ενώ «εμείς –τόνισε- τους 23 μήνες που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας, κάναμε 24 μετατάξεις, δηλαδή σχεδόν μία μετάταξη το μήνα». «Και εμείς δεν κάναμε τα ρουσφέτια που εσείς κάνατε, αλλά μετατάξαμε προσωπικό μετά από δικαστικές αποφάσεις και για την κάλυψη πραγματικών αναγκών», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο υφυπουργός, όλες οι μετατάξεις είναι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας μίλησε για περιφρόνηση του κοινοβουλίου, καθώς -όπως είπε- απάντησαν 18 υπουργεία για τις μετατάξεις που τα αφορούν, πλην του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το να μας παραπέμπετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σημαίνει «στρίβειν δια του αρραβώνος» είπε ο κ. Ρόβλιας και αναρωτήθηκε τι έχει να φοβηθεί η κυβέρνηση με το δώσει τα 24 ονόματα. Μετά την απάντηση μάλιστα του υφυπουργού και κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας, ο κ. Ρόβλιας αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας.

Σε παρέμβασή του, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας κάλεσε τον υφυπουργό να καταθέσει τα στοιχεία που ζητά ο βουλευτής και όπως είπε, «εάν θέλετε να κάνετε σύγκριση με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, μπορείτε να καταθέσετε και τα στοιχεία των προηγουμένων ετών».

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι σωστή η απάντηση ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τα στοιχεία από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Αν αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, τότε εδώ καταστρατηγούμε τις βασικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου», παρατήρησε ο κ. Σούρλας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μπέζας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και σημείωσε: «Μετά από δικαστικές αποφάσεις έγιναν τέσσερις μετατάξεις από την ΕΘΕΛ προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε θέσεις οδηγών, και τρεις από τον ΟΣΕ προς την Τελωνειακή Υπηρεσία. Επίσης έγιναν 12 μετατάξεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τρεις για τις ανάγκες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε εξειδικευμένο προσωπικό».

Στην αναφορά του για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σημείωσε ότι ούτε σήμερα έδωσε τα στοιχεία για τις μετατάξεις στο ΥΠ.ΟΙΚ. ο κ. Μπέζας, παρά –όπως είπε- «τις υποδείξεις και του προεδρεύοντος του Σώματος κ. Σούρλα, με αποτέλεσμα ν' αποχωρήσει ο κ. Ρόβλιας γιατί προφανώς υπήρξε προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

«Το ένα μετά το άλλο τα σημάδια δείχνουν πόσο λίγο σέβεται αυτή η κυβέρνηση, θεσμούς, διαδικασίες, το Κοινοβούλιο και τις υποχρεώσεις της σε όλους τους τομείς. Είναι ένα θέμα που θα επανέλθει γιατί η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα καθημερινά», πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.