«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο και τα οποία ήδη υλοποιούμε, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η νέα 13η σύνταξη με τις προδιαγραφές που δώσαμε, είναι μόνιμα μέτρα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο και τα οποία ήδη υλοποιούμε, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η νέα 13η σύνταξη με τις προδιαγραφές που δώσαμε, είναι μόνιμα μέτρα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως «είναι μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν, για να μείνουν και ενισχύουν σε ετήσια βάση το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό, καταρχάς, απαντάει στο ότι δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα, είναι μόνιμα μέτρα» ανέφερε.
«Είχαμε πει εξαρχής πως, μετά την 21η Αυγούστου 2018, ξημερώνει μία καινούρια μέρα για τη χώρα, για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και για τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αυτό το κάναμε πράξη από την επόμενη στιγμή. Δεν είναι μόνο τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έχουν γίνει ήδη πράξη. Η μείωση εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Επομένως, όλα αυτά είναι βήματα μίας στρατηγικής που λέει ότι, μετά την 21η Αυγούστου, έχουμε νέες δυνατότητες και νέα περιθώρια και το κάνουμε πράξη» επισήμανε η υπουργός.
Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της περί προεκλογικών παροχών πάρα πολύ συχνά, ήδη από το 2016 και το 2017, σε κάθε θετικό μέτρο της κυβέρνησης, το έκανε και για τα μέτρα της ΔΕΘ, το έκανε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αυτό δεν είναι ένα επιχείρημα το οποίο απαντάει πουθενά και, σε κάθε περίπτωση, είναι προσβλητικό για τους συνταξιούχους και τον κόσμο της εργασίας να παρουσιάζονται ως «εξαγοράσιμοι» με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που θα έπρεπε να είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα» υπογράμμισε.
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση όταν η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28% και η ανεργία των νέων στο 60%. «Από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 370.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει μειωθεί στο 18,5%. Έχουν γίνει βήματα και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, για να είναι ικανοποιητική η κατάσταση στην αγορά εργασίας» είπε. Τόνισε δε ότι η Ν.Δ. καταγγέλλει τους μισθούς που η ίδια δημιούργησε. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, θεσπίζοντας τον υποκατώτατο και πάγωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή τη δυνατότητα να πετυχαίνουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους τους. Ήταν ομολογημένος στόχος τους η μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους, προκειμένου να καταστεί η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Το έλεγαν και το ασπάζονταν και πολύ συχνά ακόμη και σήμερα λένε ότι ήταν αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε η Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, επισήμανε ότι «οι περικοπές που έκαναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις, την περίοδο 2010-2014, ήταν 45 δισ. ευρώ. Έκαναν 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Αυτά δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να τα ξεχάσει. Είναι αυτά τα οποία εν πολλοίς δημιουργούν και τις διεκδικήσεις αναδρομικών των συνταξιούχων στα δικαστήρια. Έχουν πολιτικούς υπευθύνους εκείνες οι περικοπές. Ταυτόχρονα, μας παραδόθηκε ένα βαθιά ελλειμματικό σύστημα, διότι αυτές οι περικοπές γίνονταν και, την ίδια στιγμή, τα ταμεία μας παραδίδονταν με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ» υποστήριξε.
Κατά την κ. Αχτσιόγλου, «η σημερινή κυβέρνηση έχει μετατρέψει αυτό το έλλειμμα σε πλεόνασμα, χάρη στην ορθή οργάνωση, χάρη στο γεγονός ότι οι επαγγελματίες πληρώνουν εισφορές στη βάση πια του πραγματικού τους εισοδήματος και το 90% αυτών έχει ελαφρυνθεί. Το έλλειμμα μετατράπηκε σε πλεόνασμα και πλέον προχωράμε διαρκώς σε ενισχυτικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, όπως είναι οι 120 δόσεις, με τις οποίες ρυθμίζουμε τα χρέη του παρελθόντος, όπως είναι η 13η σύνταξη με τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχουμε σήμερα και την οποία έχουμε σκοπό, εφόσον θα είμαστε κυβέρνηση, να την ενισχύουμε κάθε χρόνο, όπως είναι οι ελαφρύνσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των επιχειρήσεων και εφέτος και από το 2020 περαιτέρω. Το ασφαλιστικό μάς παραδόθηκε σε μία κατάσταση κατάρρευσης, με τεράστιο έλλειμμα και κανόνα τις περικοπές στις συντάξεις. Σήμερα, μιλάμε για μία κατάσταση υγιούς σχέσης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με το ασφαλιστικό σύστημα και για μία διαρκή και μεθοδική αποκατάσταση αδικιών» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.