Κόσμος
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 10:09

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι δηλώσεις και η ατζέντα της απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η συνέντευξη της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο «Βήμα», η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το θέμα της συμφωνίας ΑΤΗΚ – LTV, η ανέγερση της εκκλησίας της Αστυνομίας και η σκόνη που συνεχίζει να καλύπτει την Κύπρο προβάλλονται επίσης στις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «‘Κρίσιμη’ αλλά χωρίς προσδοκίες» και γράφει πως ενώ Λιλλήκας και Χριστόφιας προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η συνάντηση στο Παρίσι θα είναι ουσίας και κρίσιμη, ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσπάθησε χθες «να προσγειώσει τους διαφημιστές του καλώντας να μην προσβλέπουμε σε μεγάλες προσδοκίες». Αλλού προβάλλει δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι αν στη συνάντηση του Παρισιού ο ΓΓ του ΟΗΕ πεισθεί ότι υπάρχει βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε ενδεχομένως να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πρωτοβουλίας.

Το «Θάρρος» έχει τίτλο «Εδερνε την πρώην» και αναφέρεται σε υποψήφιο βουλευτή που κακοποιούσε και απειλούσε την πρώην σύζυγό του ότι θα βάλει να την σκοτώσουν μπροστά στην ανήλικη κόρη τους, ενώ πλαστογραφούσε την υπογραφή της και μεταβίβαζε στο όνομά του ακίνητα και μετρητά. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες πολίτες επισκέφθηκαν τα τελευταία 24ωρα τις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της σκόνης που κάλυψε την Κύπρο και προβάλλει δηλώσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόβλεψαν την εμφάνιση του φαινομένου και δεν προέβησαν σε έγκαιρη ενημέρωση.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Αμμόχωστο βλέπει πλέον ο Τάσσος» και γράφει ότι ενθαρρυμένος από την απόφαση του ΚΟΡΕΠΕΡ, που θέτει για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο ζήτημα επιστροφής της Αμμοχώστου μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη της νέας ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο αθηναϊκό «Βήμα», στην οποία η Ντόρα Μπακογιάννη «δείχνει να συμφωνεί με τον κ. Παπαδόπουλο για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του Κυπριακού και τονίζει ότι ‘δεν αντέχουμε νέα αποτυχία’».

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αγκάθι οι εκλογές» γράφει ότι προφάσεις αναζητεί ο Ανάν για να παραπέμψει εις βάθος χρόνου την πρωτοβουλία του για το Κυπριακό, βρίσκοντας δεκανίκι στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, κάτι που όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές πιθανόν να δημιουργήσει προηγούμενο και για τις τουρκικές εκλογές το Μάρτιο 2007. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όμως θέλει έναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας εδώ και τώρα και θα τονίσει στη συνάντηση με τον ΓΓ ότι οι εκλογές δεν έχουν να κάμουν τίποτε με την διαχείριση του εθνικού θέματος. Γράφει ότι όλα τα μάτια στρέφονται σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου όπου στις 9.30 π.μ. τίθεται στο μικροσκόπιο «το καυτό θέμα της συμφωνίας σκανδάλου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών με την LTV».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φέρνουν ξανά το Σισμίκ» γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημερώσει αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ότι θα προχωρήσει με ειδικό σκάφος σε έρευνες στη βόρεια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δεσμεύσει την περιοχή αυτή για εννέα μήνες. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στο Αρχηγείο Αστυνομίας άρχισαν να σκαλίζουν τα έξοδα ανέγερσης της εκκλησίας της Αστυνομίας μετά τη διαπίστωση ότι ξεπέρασαν κατά πολύ το αρχικό συμβόλαιο, αλλά και τον εντοπισμό, μετά την τέλεση των εγκαινίων, ενός μεγάλου χρέους.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στο Παρίσι» γράφει ότι οι συνομιλίες Παπαδόπουλου – Ανάν θα επικεντρωθούν στην καλή προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη του διαλόγου και προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι λάθος να αναμένεται ότι στη συνάντηση αυτή θα οριστεί ημερομηνία για συνομιλίες. Γράφει ακόμη στο πρωτοσέλιδο ότι παραμύθι χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τα περί δήθεν συνεργασίας του με τον ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι με τον Συναγερμό το χωρίζουν τεράστιες πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές, τόσο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων