Πολιτική
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 09:05

Διλήμματα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές από Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός επανέφερε στο προεκλογικό προσκήνιο το ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, καθώς η φράση του περί «δημοσκόπησης» κρίθηκε ατυχής, έστειλε μηνύματα ηττοπάθειας στον κομματικό μηχανισμό και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκε άρον – άρον.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ο Πρωθυπουργός επανέφερε στο προεκλογικό προσκήνιο το ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, καθώς η φράση του περί «δημοσκόπησης» κρίθηκε ατυχής, έστειλε μηνύματα ηττοπάθειας στον κομματικό μηχανισμό και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκε άρον – άρον.

Ο κ. Τσίπρας σκληραίνει τον πολιτικό του λόγο οδεύοντας προς την Κυριακή των ευρωεκλογών και το δίλημμα που προσπαθεί να βάλει στους ψηφοφόρους και ειδικότερα τους αναποφάσιστους – που καταγράφονται από 9%-14% ανάλογα με τη δημοσκόπηση - είναι «παροχές ή Μητσοτάκης». Δηλαδή προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι αν επιλέξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία – αντιμετωπίζοντας τις ευρωεκλογές σαν εθνικές εκλογές – θα τεθούν εν αμφιβόλω οι παροχές που ψήφισε αλλά κυρίως αυτές που έχει εξαγγείλει και με τη Νέα Δημοκρατία η χώρα θα επιστρέψει στην επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας, σε μνημόνιο - όπως αναμένεται να πει την Παρασκευή στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα - όπως λένε πληροφορίες από την Κουμουνδούρου.

Για να γίνει πιο πειστικό το δίλημμα, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει και τη ρητορική του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Βέμπερ, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει τη διαφωνία του απέναντι στα θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προεκλογικά και κυρίως οι υπολογισμοί στους οποίους έχει βασιστεί για την οικονομία αμφισβητούνται ήδη ανοικτά από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ αλλά και από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και αναμένεται να αμφισβητηθούν και δημοσίως από τους δανειστές, αλλά – για ευνόητους λόγους – μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως αν έλθει στην εξουσία θα φέρει την επταήμερη εργασία, θα καταργήσει το οκτάωρο, θα καταργήσει τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, θα ιδιωτικοποιήσει την Υγεία κ.ά, την στιγμή που ο ίδιος υπόσχεται και «14η σύνταξη» και μη μείωση αφορολογήτου, από το φθινόπωρο. Είναι ωστόσο ενδεικτικό και για την αξιοπιστία του προεκλογικού λόγου αλλά και για το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, το ότι μετά από εκείνη τη συνέντευξη στο Ζάππειο, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανένα άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχει αναφερθεί ξανά  σε εκείνο το σχέδιο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% κάθε χρόνο μέχρι και το 2022.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει ότι στόχος του για τις ευρωεκλογές είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές και προβάλλει και εκείνος ένα δίλημμα εθνικών εκλογών που συνοψίζεται στη φράση «πολιτική αλλαγή ή ξανά ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά από το κλίμα που επικράτησε στην τριήμερη αναμέτρηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του κ. Πολάκη που ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει γραμμή. Προσπαθεί να μιλήσει για το μέλλον να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να πείσει ότι η προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφορά τις ελίτ - όπως λέει ο κ. Τσίπρας - αλλά αφορά όλους τους Έλληνες και είναι η πρόταση που μπορεί να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα τους στους τομείς της οικονομίας, της ασφαλείας, της παιδείας και της υγείας.  

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέτει με εντονότερο τρόπο την ανάγκη «καθαρής νίκης» για τη Ν.Δ., για την οποία οι επιτελείς του εξηγούν ότι αφορά νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με διαφορά 5%. Απαντώντας στην προεκλογική εκστρατεία one man show του Πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει όλο και περισσότερο προσωπικό τόνο στις ομιλίες του, το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα στο Περιστέρι. Κινείται αυστηρά στο τρίπτυχο «μείωση φόρων, νέες – καλύτερες δουλειές, ασφάλεια» και στην ομιλία του το βράδυ – ο κ. Τσίπρας μιλά την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη – αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και να μεγαλώσει η πίτα, δηλαδή η ανάπτυξη που πρέπει να πάρει τη θέση της υπέρμετρης φορολογίας για την ύπαρξη των απαραίτητων εσόδων και την τήρηση των δεσμεύσεων που ακόμα έχει η ελληνική οικονομία, για να υπάρξουν νέες και καλύτερες δουλειές, να υπάρξει κινητικότητα και κοινωνική ανέλιξη και βελτίωση της ζωής των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων με μόνιμα χαρακτηριστικά και προοπτική και όχι λόγω της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του για προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και 1.500 αστυνομικών, ενώ θα υπενθυμίσει πως μία από τις πρώτες προτεραιότητες του θα είναι η δημιουργία ενός προτύπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια, αρχής γενομένης από τη Δυτική Αττική και το Περιστέρι.