Κόσμος
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 17:21

Βελιγράδι: Απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια ένα ανεξάρτητο Κόσοβο

«Η Σερβία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την δημιουργία ενός κράτους εντός των συνόρων της χώρας. Μία τέτοια παράλογη πράξη χωρίς προηγούμενο θα μπορούσε να κλονίσει το σύστημα ισορροπιών που επικρατεί στα Βαλκάνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής όπου συζητάται το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι το Βελιγράδι προσφέρει στους Αλβανούς «ουσιαστική αυτονομία με πολλές αρμοδιότητες και θεσμικούς μηχανισμούς για να καθορίζουν ανενόχλητα την οικονομική και κοινωνική ζωή με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Μαυροβούνιο επί της πρότασης της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία, για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την ένωση με τη Σερβία θα πρέπει να ψηφιστεί από το 55% των εκλογέων.

Η κεντρική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, εξέδωσε απόφαση υπέρ της πρότασης της Ε.Ε. και τάχθηκε επίσης υπέρ του ορισμού της 14ης Μαΐου ως ημερομηνίας κατάλληλης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σήμερα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εθνικές μειονότητες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους δήλωσε ότι αν η Ε.Ε. αποφασίσει να διακόψει της συνομιλίες με τη Σερβία-Μαυροβούνιο για την υπογραφή Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, τότε σίγουρα στο Μαυροβούνιο η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της ανεξαρτησίας.