Στον Ολλανδό γιατρό και φυσιολόγο Βίλεμ Αϊντχόφεν, ο οποίος εφηύρε το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.
Στον Ολλανδό γιατρό και φυσιολόγο Βίλεμ Αϊντχόφεν, ο οποίος εφηύρε το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.
Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν τιμήθηκε το 1924 με βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.
Γεννήθηκε στο Σεμαράνγκ, στην Ιάβα στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία).
Ο πατέρας του, γιατρός εβραϊκής και ολλανδικής καταγωγής, πέθανε όταν ο Βίλεμ ήταν ακόμη παιδί και η μητέρα του, με ρίζες από την Ολλανδία και την Ελβετία, επέστρεψε με τα παιδιά της στην Ολλανδία, για να εγκατασταθούν στην Ουτρέχτη.
Το 1885, ο Αϊντχόβεν παρέλαβε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και έναν χρόνο αργότερα έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν.
Το 1902, έγινε μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Αν και ήταν γνωστό πριν από τον Αϊντχόφεν ότι η καρδιά χρειάζεται συνεχή ηλεκτρική διέγερση και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.
Αρχίζοντας το 1901, ο Αϊντχόφεν κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου το οποίο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα η ίνα να μετακινείται όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.
Η κίνηση αυτή αποτυπωνόταν πάνω σε κινούμενο φωτογραφικό χαρτί. Αυτή η κατασκευή, αν και όχι ιδιαίτερα φορητή, αύξησε την ευαισθησία του γαλβανόμετρου.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έγιναν όλο και πιο φορητές. Η ορολογία που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στο ΗΚΓ προέρχεται από τον Αϊντχόφεν.
Αυτός έδωσε στις διάφορες αποκλίσεις που παρατήρησε τα γράμματα P, Q, R, S και T. Το «τρίγωνο του Αϊντχόβεν», το νοητό ανεστραμμένο ισόπλευρο τρίγωνο με κέντρο στο στήθος και τα σημεία που είναι τα πρότυπα καλώδια στα χέρια και στα πόδια,πήρε το όνομά του από τον Βίλεμ.
Ο Αϊντχόφεν πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1927 στο Λέιντεν της Ολλανδίας.
Με πληροφορίες από Wikipedia