Τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα θα πάρουν δέκα αρχαία νομίσματα, τα οποία παρέδωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, σε μια τελετή που έγινε στο προξενείο της χώρας μας στο Σαν Φρανσίσκο.
Τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα θα πάρουν δέκα αρχαία νομίσματα, τα οποία παρέδωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, σε μια τελετή που έγινε στο προξενείο της χώρας μας στο Σαν Φρανσίσκο.
Τα πέντε αρχαία νομίσματα που εντοπίστηκαν, αρχικώς είχαν ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω μιας διαδικτυακής εταιρείας που είχε ως έδρα το Μόναχο. Τελικός παραλήπτης ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πέντε επιπλέον νομίσματα, που είχε προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο από την ίδια εταιρεία.
Η μη αναφορά της προέλευσης, αλλά και η χαμηλή τιμή των νομισμάτων είχε κινήσει το ενδιαφέρον του πράκτορα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέλερ, ο οποίος προσπάθησε να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα και προέλευσή τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ούτε ο αποστολέας αλλά ούτε και ο παραλήπτης ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που χρειάζονταν για να διασφαλιστεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας.
Στη συνέχεια, το εργαστήριο των τελωνειακών αρχών και της συνοριοφυλακής του Σαν Φρανσίσκο έστειλε τα δεδομένα που συγκέντρωσε στην Αθήνα, οπού και εξετάστηκαν από τον αστυνομικό του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ορφέα Σωτηρίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σωτηρίου, τα δέκα νομίσματα είχαν κοπεί σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και η χρονολόγησή τους ανάγεται στο 600 π.Χ.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η διμερής συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ το 2011 μαζί με τη «Σύμβαση για την εφαρμογή του νόμου περί πολιτιστικών αγαθών» αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται η συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τη χώρα μας για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.
Το «παρών» στην εκδήλωση παραλαβής των νομισμάτων έδωσε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Λαλάκος συναντήθηκε με τον κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, με την ομογενή αντικυβερνήτη της πολιτείας, Ελένη Κουναλάκη, με την δήμαρχο της πόλης, Λόντον Μπριντ, καθώς και με τον Μητροπολίτη του Σαν Φρανσίσκο κ.κ. Γεράσιμο.