Κόσμος
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 13:50

Κύπρος: Μετά το διάβημα στο Λονδίνο ο Ν. Αναστασιάδης αναμένει μία θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ δεν βοηθά στην επανέναρξη διαλόγου, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες βράδυ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Όσον αφορά την προκλητική δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν και το διάβημα στο Λονδίνο, ο κ. Ανασταδιάσης περιμένει από τη Βρετανία ότι θα έχει μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. 

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ δεν βοηθά στην επανέναρξη διαλόγου, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες βράδυ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Όσον αφορά την προκλητική δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν και το διάβημα στο Λονδίνο, ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι ο κ. Ανασταδιάσης περιμένει από τη Βρετανία ότι θα έχει μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, ανάλογη με την αρχική θέση του υπουργού Εξωτερικών της για τις παραβιάσεις και ανάλογη με τις υποστηρικτικές δηλώσεις της Ε.Ε., αναφέρει το philenews. 

Η δήλωση Ντάνκαν, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις από Κύπρο και Τουρκία, όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε προσωπική επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενώ η Λευκωσία έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ προσπάθησε να ανασκευάσει, μάλλον ανεπιτυχώς αφού από τη μια πλευρά επαναλαμβάνει τις ίδιες θέσεις κι από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι η επανεκκίνση του διαλόγου δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Τουρκίας με διάφορες προφάσεις, αλλά και της απροθυμίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.