Κοινωνία
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 12:53

Υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν»: 10 χρόνια με αναστολή στον Α. Μαρτίνη

Την ποινή κάθειρξης των 10 χρόνων με αναστολή επέβαλε τόσο στον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη, όσο και στη σύζυγό του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για μίζα 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος με τη γερμανική εταιρεία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hospitalia International».

Την ποινή κάθειρξης των 10 χρόνων με αναστολή επέβαλε τόσο στον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, όσο και στη σύζυγό του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για μίζα 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος με τη γερμανική εταιρεία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hospitalia International».

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν οι  περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα. Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που επικαλέστηκε η υπεράσπιση.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε προφυλακιστεί τον Μάιο του 2016 και είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους τον Αύγουστο του 2017 για λόγους υγείας. Ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και για το αδίκημα της απιστίας κατ' εξακολούθηση σε 7 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλείων του Ερρίκος Ντυνάν.

Στην υπόθεση κατηγορούμενος ήταν κι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος αθωώθηκε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Μαρτίνης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την πικρία του για την καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση των νοσηλείων στο «Ερρίκος Ντυνάν», λέγοντας ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλειά τους».

Από την πλευρά του, ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: 

«Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή τη γενναιοψυχία και την ανθρωπιά που επέδειξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι κάτι που μας ικανοποιεί».

naftemporiki.gr