Σαν να μην έφθανε ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, που απειλεί να γυρίσει πολύ πίσω την παγκόσμια οικονομία, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» στον Περσικό Κόλπο με επίκεντρο το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού ανακοίνωσε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις με στόχο να εξαλείψει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, έχει στείλει αεροπλανοφόρο στην περιοχή και στρατεύματα σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Σαν να μην έφθανε ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, που απειλεί να γυρίσει πολύ πίσω την παγκόσμια οικονομία, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» στον Περσικό Κόλπο με επίκεντρο το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού ανακοίνωσε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις με στόχο να εξαλείψει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, έχει στείλει αεροπλανοφόρο στην περιοχή και στρατεύματα σε αμερικανική βάση στο Κατάρ.
Δύο παράξενα περιστατικά φαίνεται να υποθάλπουν το κλίμα πολέμου. Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε αορίστως ότι δύο σαουδαραβικά πετρελαϊκά τάνκερ και δύο ακόμη πλοία στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγιναν αντικείμενο σαμποτάζ. Χθες, η Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν διά αντιπροσώπων στην Υεμένη για τον έλεγχο του ζωτικής σημασίας κόλπου του Άντεν, ανακοίνωσε ότι δύο διυλιστήριά της επλήγησαν από εξοπλισμένα drones. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, αναζητώντας νέα «συμμαχία των προθύμων», καθώς οι κυρίαρχες χώρες της Ε.Ε. αντιδρούν στην κλιμάκωση και συνεχίζουν να στηρίζουν την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Ο πρόεδρος Τραμπ ερωτηθείς προχθές, κατά τη συνάντησή του με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην Ουάσιγκτον, για το αν «βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν» και αν επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος εκεί πέρα», απάντησε: «Αν πράξουν το οτιδήποτε, θα υποφέρουν πάρα πολύ. Θα δούμε τι θα συμβεί με το Ιράν».
Με άλλα λόγια στήνεται ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό που οδήγησε στην αμερικανοβρετανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, με πρόσχημα τα δήθεν πυρηνικά όπλα του Σαντάμ, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ... Ποιος θυμάται τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας και σήμερα «ειρηνοποιό» Τόνι Μπλερ, που κράδαινε αποδείξεις για τα πυρηνικά όπλα που αποδείχθηκαν κλεμμένη διδακτορική διατριβή...
Ο κίνδυνος μιας ακόμη ανάφλεξης στον Περσικό είναι περισσότερο από ορατός. Κι όλα αυτά εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, σεναρίων περί αμερικανικής επέμβασης στη Βενεζουέλα και αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Τα τύμπανα πολέμου χτυπούν από παντού δυνατά, με τις φωνές της σωφροσύνης και της διπλωματίας να έχουν καταπλακωθεί από πολεμικές ιαχές και τα γεράκια που ονειρεύονται ταχείες επεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για όλους...