Πολιτική
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 15:49

Για «βαλκανιοποίηση» της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Για «βαλκανιοποίηση» της χώρας κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Λασιθίου.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι προσπαθεί να «βαλκανιοποιήσει» τη χώρα, προωθώντας τη διαίρεση και τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών. Όπως υποστήριξε, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ισχυρές τοπικές κοινωνίες, αλλά ανίσχυρους πολίτες, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία ή από τους τοπικούς κομματάρχες.

Παράλληλα, αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του «Καποδίστρια», τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον «Καποδίστρια 1», αλλά όπως είπε, δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Όπως υπογράμμισε θα προχωρήσει και σε «Καποδίστρια 2», δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε με ποια λογική, ποια μελέτη και ποια στοιχεία αποφάσισε να προχωρήσει στον χωρισμό δήμων. Απαντώντας ο ίδιος, σημείωσε ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης ήταν ρουσφετολογικά και πελατειακά.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, μία κυβέρνηση που όπως τόνισε, εξυπηρετεί μικρές ισχυρές μειοψηφίες των συμφερόντων και η οποία για να κρατήσει την εξουσία διαιρεί τον λαό.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους του δήμου Νεαπόλεως στην κεντρική πλατεία όπου δέσποζαν δύο πανό κατά της απόσχισης της κοινότητας Βραχασίου.

Προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να χωρίσει τον δήμο κάτι, που όπως είπε, το πετυχαίνει με ψεύδη, συναλλαγή και διαπλοκή και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία. Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της νομιμότητας και της συνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι η Νεάπολη τελεί υπό διωγμό.

Ο δήμαρχος Νεάπολης ζήτησε τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί ο χωρισμός του δήμου και απένειμε στον κ. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του δήμου.