Κόσμος
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 19:05

Συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς στο Βουκουρέστι

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον εδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της γείτονος Μάθιου Νίμιτς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, στην συνάντηση ο κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ετοιμότητα της χώρα του για την συνέχιση των συνομιλίων που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς (σ.σ.τον Οκτώβριο του 2005) αποτελεί καλή βάση για την συνέχιση των συνομιλίων και εξέφρασε την ελπίδα, η θέση αυτή να γίνει αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στην πάγια θέση της ΠΓΔΜ για «διπλή ονομασία», έγινε αποδεκτή από τα Σκόπια ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από την Αθήνα ως «απαράδεκτη».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι βρίσκεται στη Ρουμανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώ ο κ. Νίμιτς μετέβη στο Βουκουρέστι για ιδιωτική επίσκεψη.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι το προσεχές διάστημα δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξαχθούν στη χώρα το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.