Mag
Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 12:57

Γιορτή της μητέρας: Πότε ξεκίνησε και πότε καθιερώθηκε

Αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα είναι η δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες του κόσμου.

Αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα είναι η δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες του κόσμου.

Οι πρώτες αναφορές για γιορτή της μητέρας, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν κάθε άνοιξη τιμές στη Ρέα, κόρη της μητέρας Γαίας και του Ουρανού, η οποία λατρευόταν σαν «Μητέρα των Θεών» και θεά της γονιμότητας, ως η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Φτάνοντας στον 20ό αιώνα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mother’s Friendship Day και συναντήσεις με το όνομα Mother’s Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Τζουλια Ουάρντ Χόουι διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» (ειρήνη και μητρότητα), με σκοπό τα παιδιά να μην στέλνονται σε πολέμους.

Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου. Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την «προσφορά» του Ιησού στον Ναό από την Παναγία και τον Ιωσήφ, 40 ημέρες μετά τη γέννηση του. Κατ' αναλογία, σήμερα είναι ο «σαραντισμός» που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, ωστόσο κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η «δυτική» γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.

Με πληροφορίες από Wikipedia