Απόψεις
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 10:17

Όλα κρύσταλλο...

Θα τρελαθώ αν σ’ αυτόν τον κόσμο κατισχύσει μια μέρα η λογική και γίνουν όλα κρύσταλλο» γράφει ο Ντοστογιέφσκι. Νομίζω στους «Δαιμονισμένους».Στον χορό των δαιμονισμένων μόνο παράταιρα πράγματα, ριγμένα σε μια χοάνη, στροβιλίζονται. Ιστορίες με αντιεξουσιαστές, που περιμένουν να αναβλύσουν ποτάμια επαναστατικού πνεύματος, βασιβουζούκους, νταήδες και τραμπούκους, περιφερόμενους χλευαστές και χαβαλέδες, θυμωμένους, περιφρονημένους, φλύαρους και πονηρούς, υπερτιμημένους και για άλλη μια φορά από καδρόνια χτυπημένους, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Θα τρελαθώ αν σ’ αυτόν τον κόσμο κατισχύσει μια μέρα η λογική και γίνουν όλα κρύσταλλο» γράφει ο Ντοστογιέφσκι. Νομίζω στους «Δαιμονισμένους».

Στον χορό των δαιμονισμένων μόνο παράταιρα πράγματα, ριγμένα σε μια χοάνη, στροβιλίζονται. Ιστορίες με αντιεξουσιαστές, που περιμένουν να αναβλύσουν ποτάμια επαναστατικού πνεύματος, βασιβουζούκους, νταήδες και τραμπούκους, περιφερόμενους χλευαστές και χαβαλέδες, θυμωμένους, περιφρονημένους, φλύαρους και πονηρούς, υπερτιμημένους και για άλλη μια φορά από καδρόνια χτυπημένους.

Στον χορό των δαιμονισμένων περισσεύει η ευαισθησία για τα «καταφύγια» ελεύθερης έκφρασης, και η γελοιοποίηση της ιδέας.

Στον δαιμονισμένο θόρυβο, ο λόγος δεν είναι φυσικός. Ο 11 φορές ισοβίτης κάνει λόγο για «επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού». Ναι, του λαού.

Επίθεση στα δικαιώματα και βρέθηκε ο κατάλληλος να τα ανυψώσει από τα πατώματα. Αυτός που στέρησε σε άλλους το δικαίωμα στην αναπνοή. Σε μια δήλωση, 174 λέξεων, του απεργού πείνας, πέντε φορές «η δικαίωση», «η δίκαιη υπόθεση» και «τα δικαιώματα» ρίχνουν δολώματα.

Ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει άδεια και οι αρμόδιες αρχές κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Έκριναν. Με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος και τα εγκλήματα της 17Ν δεν επιτρέπουν την υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις άδειες.

Τις προηγούμενες έξι φορές έκριναν διαφορετικά. Δεν γνωρίζω ούτε τα βασικά, μα φαίνεται να τηρήθηκε ο νόμος, που δεν θέτει προϋποθέσεις. Κακώς; Ας αλλάξει.

Δεν γνωρίζω ούτε τα βασικά, νομικά, και πλέον ιατρικά, και χωροταξικά, αφού ο πολυ-ισοβίτης νοσηλευόμενος θεωρεί ότι η διαμονή του «στην αποθήκη του 2ου υπογείου, δίπλα από το νεκροτομείο, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό».

Δεν γνωρίζω ούτε τα βασικά, μα δεν έχω αμφιβολία ότι οι Αστραπόγιαννοι στο Κολωνάκι με τη μικρόνοια πάνε σετάκι. Επειδή πέρασε το «ίνδαλμα» από τη Βουκουρεστίου στις χριστουγεννιάτικες γιορτές, φταίνε οι βιτρίνες και την πληρώνουν αυτές; Όλα κρύσταλλο...