Κοινωνία
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 16:24

Οι εμπορικές ενώσεις εκπέμπουν S.O.S. μετά τους βανδαλισμούς

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να σταματήσουν τα καταστήματα της Αθήνας να είναι έρμαια βανδαλισμών ζητούν οι εμπορικές και επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας και προειδοποιούν ότι χωρίς αίσθημα ασφάλειας η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να ανακάμψει.

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να σταματήσουν τα καταστήματα της Αθήνας να είναι έρμαια βανδαλισμών ζητούν οι εμπορικές και επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας και προειδοποιούν ότι χωρίς αίσθημα ασφάλειας η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να ανακάμψει.

Οι εκκλήσεις τους έρχονται στον απόηχο των πράξεων βίας που σημειώθηκαν εχθές στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε 26 επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υπολογίζει ότι το κόστος από τις χθεσινοβραδινές καταστροφές ανέρχεται στα 60.000 - 70.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να εφαρμόσουν τους σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων. 

Την ίδια ώρα η ΕΣΕΕ σχολιάζει πως «τελικά για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά: Ανάπτυξη χωρίς αίσθημα ασφαλείας απλά δεν γίνεται». Σημειώνει δε πως η αστυνόμευση στην αγορά είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο.

Την αντίδραση και του πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προκάλεσαν οι βανδαλισμοί. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «θα πρέπει να πάψει να αποτελεί ζητούμενο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το να μπορούν τα καταστήματα να υπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπονται σε οχυρά και οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς και ανεμπόδιστοι να κυκλοφορούν στην αγορά».

Και κάλεσε την πολιτεία να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα και τις περιουσίες των καταστηματαρχών και των πολιτών, επισημαίνοντας πως  πρέπει να γίνει σαφές ότι χωρίς το αίσθημα της ασφάλειας, αυτό το ύψιστο αγαθό, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ορθοποδήσει και καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να προστατεύει πραγματικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Μας λυπεί το ότι τα καταστήματα στην Αθήνα είναι έρμαια βανδαλισμών και μετατρέπονται σιγά- σιγά, όλα αυτά τα χρόνια σε πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφόρων, αναίτια και με βαρύ υλικό, οικονομικό και ηθικό κόστος για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες» τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας και ανάλογής συμπεριφοράς.

Να θυμίσουμε ότι χθες περίπου 30 κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση σε καταστήματα και τράπεζες, στο κέντρο της Αθήνας. Κρατούσαν ρόπαλα, έσπασαν τζαμαρίες, προκάλεσαν διάφορες ζημιές στις οδούς Ακαδημίας, Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου, ενώ παράλληλα φώναζαν συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, του οποίου το αίτημα για άδεια απορρίφθηκε. 

naftemporiki.gr