Ειδικό κλιμάκιο, το οποίο εργάζεται για τη αποκατάσταση του παλατιού του αυτοκράτορα Νέρωνα στη Ρώμη, εντελώς τυχαία, ανακάλυψε ένα μυστικό, υπόγειο δωμάτιο, διακοσμημένο με πάνθηρες, Κένταυρους και μια Σφίγγα.
Ειδικό κλιμάκιο, το οποίο εργάζεται για τη αποκατάσταση του παλατιού του αυτοκράτορα Νέρωνα στη Ρώμη, εντελώς τυχαία, ανακάλυψε ένα μυστικό, υπόγειο δωμάτιο, διακοσμημένο με πάνθηρες, Κένταυρους και μια Σφίγγα.
Το δωμάτιο ήρθε στο φως έπειτα από 2.000 χρόνια και θεωρείται πως είναι μέρος του Domus Aurea (χρυσού σπιτιού), του τεράστιου ανακτόρου το οποίο έκτισε ο Νέρωνας μετά τη φωτιά του 64 μ.Χ. που κατέστρεψε τη Ρώμη.
Μια ομάδα στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου, που περιβάλλει το παλάτι, βρήκε το άνοιγμα στον θάλαμο τυχαία καθώς εργάζονταν σε μια σκαλωσιά σε ένα παρακείμενο δωμάτιο του συγκροτήματος. Με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού, αποκάλυψαν έναν χώρο καλυμμένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, πρόσωπα όπως ο θεός Πάνας, έναν Κένταυρο και μια Σφίγγα, όπως ανακοίνωσε το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Κολοσσαίο.
Η πλούσια διακόσμηση τοίχων περιλαμβάνει, επίσης, απεικονίσεις πλασμάτων της θάλασσας, κλαδιών δέντρων, λουλουδιών και πτηνών. Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου, Alfonsina Russo, δήλωσε ότι το «Δωμάτιο της Σφίγγας», όπως έχει πλέον ονομαστεί από τους αρχαιολόγους, αποκαλύπτει πολλά για τον Νέρωνα.
Η ανακάλυψη είναι «τεράστιας καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας», δήλωσε η κα Russo. Οι τοιχογραφίες, πιθανότατα, δημιουργήθηκαν από αυτοκρατορικούς Ρωμαίους τεχνίτες. «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε το έργο, μέχρι το τέλος του έτους. Το δωμάτιο είναι καλά διατηρημένο αλλά χρειάζεται καθαρισμό και αποκατάσταση», λένε οι αρχαιολόγοι. Μεγάλο μέρος του δωματίου είναι ακόμα κάτω από τη γη και γεμάτο από υπολείμματα, αλλά οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν θα το ανασκάψουν περαιτέρω, για την ώρα, λόγω φόβων για τη σταθερότητα του συγκροτήματος.
Το παλάτι του Νέρωνα ήταν τόσο μεγάλο, με τις αυλές του και τους διαμορφωμένους κήπους, να καλύπτουν τρεις από τους επτά λόφους της Ρώμης. Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, μεγάλο μέρος του παλατιού πέρασε στους διαδόχους του, οι οποίοι το απαλλοτρίωσαν.