Πιθανότητες 30% δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Βρετανία να απορρίψει εν τέλει το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Πιθανότητες 30% δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Βρετανία να απορρίψει εν τέλει το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Επί της ουσίας, υποστηρίζει ο Τουσκ, ο διάλογος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε για τους πολίτες μετά το δημοψήφισμα του 2016. Και επιμένει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να ανατραπεί.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει την έξοδο της χώρας σε δημοψήφισμα, ο Τουσκ σχολίασε ότι ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός εκτιμώντας ότι εάν καλούνταν οι πολίτες να αποφασίσουν σήμερα – που γνωρίζουν πλέον τις συνέπειες του Brexit – το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
«Το δημοψήφισμα διεξήχθη στη χειρότερη στιγμή, είναι το αποτέλεσμα λανθασμένου πολιτικού υπολογισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει η «Guardian».
Ο Τουσκ στάθηκε επίσης στο ιστορικό προηγούμενο της Βρετανίας να επανεξετάζει τις αποφάσεις των δημοψηφισμάτων. Αν και αναγνώρισε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την έκφραση της λαϊκής βούλησης και πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι η ψήφος του 2016 δεν ήταν η πρώτη όσον αφορά την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας.
«Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 1975, όταν οι Βρετανοί, δύο χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αποφάσισαν να παραμείνουν σε αυτήν. Εάν λοιπόν το δημοψήφισμα του 2016 μπόρεσε να αλλάξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1975, γιατί να μη μπορεί να συμβεί ξανά; Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο, εφόσον οι άνθρωποι το πιστεύουν», σχολίασε με νόημα.
Το Λονδίνο ζήτησε και πήρε εν τέλει παράταση για το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, διατηρώντας το δικαίωμα να αποχωρήσει νωρίτερα εφόσον το κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές είναι πλέον δεδομένη, όσον και αν οι Τόρις «βρίσκονται σε άρνηση» να το αποδεχτούν. Εκφράζουν μάλιστα μία υπερβολική βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί καν να καθήσουν στα έδρανά τους τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα παραμένουν άκαρπες, έναν μήνα αφότου ξεκίνησαν.
Αξιωματούχοι μάλιστα του Συντηρητικού Κόμματος εκφράζουν φόβους ότι οι υποψήφιοί τους θα υποστούν μεγάλη ήττα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση και φέρνοντας μονοψήφια νούμερα.
Για τον Τουσκ ωστόσο, οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι προς όφελος τόσο της Ένωσης όσο και της Βρετανίας. «Λέω στους συναδέλφους να περιμένουν λίγο ακόμη. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο. Η διορία λήγει τον Οκτώβριο, αλλά θα τους πείσω – αν χρειαστεί – να μην είναι αυστηροί με το ημερολόγιο», υπογραμμίζει ο Τουσκ επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης στο Brexit. «Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι ένα πρόβλημα που αναβάλλεται, εν μέρει έχει λυθεί».
naftemporiki.gr