Οι σχέσεις των Γερμανών πολιτικών με τη δεοντολογία σε ό,τι αφορά κάθε είδους δώρα και παραχωρήσεις δεν είναι και οι πλέον ανέφελες. Οφείλεται απλά στο ότι και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι με τις αδυναμίες και τα λάθη τους.
Οι σχέσεις των Γερμανών πολιτικών με τη δεοντολογία σε ό,τι αφορά κάθε είδους δώρα και παραχωρήσεις δεν είναι και οι πλέον ανέφελες. Οφείλεται απλά στο ότι και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι με τις αδυναμίες και τα λάθη τους.
Στη γερμανική βουλή υπάρχει έκθεση, στην οποία η νομική υπηρεσία καταγράφει αναλυτικά, τι επιτρέπεται και τι όχι σε θέματα χορηγιών και χρηματικών ποσών σε βουλευτές και αξιωματούχους, τα οποία και πρέπει να δηλώνονται, όταν είναι αξίας άνω των 200 ευρώ. Βασική αρχή είναι η οικονομική διαφάνεια των ασκούντων πολιτική - στο μέτρο του δυνατού. Για παράδειγμα, η άσκηση επαγγέλματος ή άλλων έμμισθων απασχολήσεων δεν απαγορεύονται αλλά τα εισοδήματα θα πρέπει να δηλώνονται, συνήθως εκεί που δημοσιεύεται το βιογραφικό τους, όταν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ το μήνα, ή τα 10.000 το χρόνο. Δεν χρειάζεται να αναγράφεται το ακριβές ποσό, αλλά η αναφορά να γίνεται με βάση κλίμακα πάνω από συγκεκριμένα ποσά.
Ποιος πλήρωσε τη σουίτα 770;
Η κατάσταση περιπλέκεται, όταν πρόκειται για ανώτατο αξιωματούχο. Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο είναι οι διακοπές, που προσελκύουν συνήθως το ενδιαφέρον του τύπου. Αρκεί μια «στραβή», για να γίνει εξώφυλλο στη Bild. Οι κατά συρροή «στραβές» του πρώην προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ έχουν μείνει στην ιστορία και τον οδήγησαν σε παραίτηση. Η ανακάλυψη των «ατοπημάτων» Βουλφ ξεκίνησαν κυρίως το 2009, όταν ήταν τοπικός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.
Στις διακοπές Χριστουγέννων το 2009 σε πτήση προς το Μαϊάμι παραδέχθηκε ότι κακώς έκανε αναβάθμιση θέσης χωρίς να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό. Οι «κακοτυχίες» συνεχίστηκαν. Λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, βγήκε στη δημοσιότητα ότι αποδέχθηκε πρόσκληση του κινηματογραφικού παραγωγού και στενού του φίλου Ντέιβιντ Γκρένεβολντ να κάνει οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές, στη βίλα του στη Μαγιόρκα. Για τις ίδιες διακοπές κάποιος θνητός θα πλήρωνε τουλάχιστον 15.000 ευρώ την εβδομάδα Μετά από δύο μήνες ο Βουλφ προσέγγισε της Siemens και της ζήτησε να χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του Γκρένεβολντ. Φιλική εξυπηρέτηση ή σχέση διαπλοκής;
Εκπρόσωπος της προεδρίας διαβεβαίωσε πάντως ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενοικίασε ένα διαμέρισμα από την τεράστια βίλα, το οποίο και πλήρωσε από την τσέπη του. Στο πυρ το εξώτερο τέθηκε ο Βουλφ όταν μαθεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, είχε λάβει δάνειο από τη σύζυγο γνωστού γερμανού επιχειρηματία ύψους 500.000 ευρώ με επιτόκιο 4%, το οποίο προοριζόταν για την αγορά ιδιωτικής κατοικίας.
Τελικά και μετά από έρευνες, εξέταση πολλών μαρτύρων που γέμισαν 380 φακέλους, η εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η υπόθεση των 753, 90 ευρώ, που πλήρωσε ο ίδιος κινηματογραφικός παραγωγός για φιλοξενία της οικογένειας Βουλφ στη σουίτα 770 του ξενοδοχείου Bayerischer Hof στη γιορτή της μπύρας, είχε ποινικό ενδιαφέρον. Αν και τελικά ο Βουλφ απαλλάχτηκε των κατηγοριών για παθητική δωροδοκία, έχει μείνει στην ιστορία ως ο μόνος πρόεδρος της Γερμανίας που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Αεροπορικά μίλια για ιδιωτικά ταξίδια
Στην παγίδα των ταξιδιών, αλλά υπό άλλη μορφή, έπεσαν και βουλευτές. Για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του, όταν έγινε γνωστό ότι χρησιμοποίησε μίλια από υπηρεσιακά αεροπορικά ταξίδια για προσωπικά ταξίδια. Με την τότε φίλη του Πία Κάστρο, είχε ταξιδέψει πρώτη θέση από το Βερολίνο προς Παρίσι και πίσω. Με τα ίδια μίλια ταξίδευσαν και μέλη της οικογένειάς του. Το όφελος ήταν της τάξης πολλών χιλιάδων ευρώ.
Ο ΄Εζντεμιρ παραβίασε απόφαση της Βουλής, η οποία όριζε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να θέτουν τα μίλια από υπηρεσιακά ταξίδια με τη Lufthansa στη διάθεση του Κοινοβουλίου για να μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν άλλοι βουλευτές. Στο ίδιο ατόπημα υπέπεσε και ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι. Τον Ιούλιο του 2002 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από υπουργική θέση στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, αλλά 3 χρόνια αργότερα επανήλθε δριμύτερος στη πολιτική σκηνή.
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές επαφίεται στη βούληση των υπουργών να ανακοινώνουν τον τόπο. Σε αντίθεση με την Άγκελα Μέρκελ που το θεωρεί δική της προσωπική υπόθεση, παρά την κλασική ερώτηση που θέτουν οι δημοσιογράφοι στην καλοκαιρινή συνέντευξη τύπου, και πληρώνει η ίδια το ξενοδοχείο της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε χρόνο επισκέπτεται με το σύζυγό της το φεστιβάλ Βάγκνερ του Μπάϊρόιτ χωρίς να έχει ρωτήσει κανείς αν πληρώνει το εισιτήριο από την τσέπη της. Το πιο πιθανό είναι ότι προσκαλείται, αφού είναι γνωστή η αγάπη της για το λυρικό θέατρο.
Οι χρωματικές επιλογές στις τουαλέτες της γίνονται μάλιστα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως ο τόπος των διακοπών είναι καλά φυλαγμένο μυστικό. Αλλά και εδώ ο δρόμος την οδηγεί τα τελευταία χρόνια στο νότιο Τιρόλο, σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Όλο και κάποια φωτογραφία της βγαίνει στη δημοσιότητα με ρούχα αθλητικά, μαλλί ατημέλητο να κάνει μεγάλους περιπάτους. Αλλά και υπό αυτές τις συνθήκες η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι κρατά τα ηνία της χώρας της, επικοινωνεί με τους συνεργάτες της και κάνει μάλιστα συσκέψεις.«Η καγκελάριος δεν κάνει ποτέ διακοπές», λέει.