Στο απόγειο της ελληνικής κρίσης χρέους, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απαιτούσε αυστηρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές - στο Βερολίνο. Ο 58χρονος εικονοκλάστης, μοτοσικλετιστής, οικονομολόγος, όπως τον χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, διεξάγει μια διακριτική προεκλογική εκστρατεία.
Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απαιτούσε αυστηρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές - στο Βερολίνο.
Ο 58χρονος εικονοκλάστης, μοτοσικλετιστής, οικονομολόγος, όπως τον χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, διεξάγει μια διακριτική προεκλογική εκστρατεία, με λιγοστές μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις ή συνεντεύξεις Τύπου.
Οι ευνοϊκοί εκλογικοί κανονισμοί ωστόσο που ισχύουν στη Γερμανία ίσως του δώσουν τη δυνατότητα να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο Βαρουφάκης «πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος στη Γερμανία, είναι εγγεγραμμένος στη Γερμανία, όπου διαθέτει κατοικία», υποστηρίζει μέλος της προεκλογικής του ομάδας.
Βάσει του γερμανικού νόμου, οι υποψήφιοι για τις εκλογές της 26ης Μαΐου πρέπει να είναι πολίτες χώρας της Ε.Ε. και να είναι κάτοικος της Γερμανίας εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
«Πολιτικά τέρατα»
Ως υπουργός Οικονομικών για περίπου πέντε μήνες, ο Βαρουφάκης αποξενώθηκε από πολλούς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του με την ευθύτητά του, το ακαδημαϊκό ύφος του, αλλά και τον ακτιβισμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τώρα ηγείται της λίστας Δημοκρατία στην Ευρώπη, ενός γερμανικού πολιτικού κόμματος που ανήκει στο DiEM25, στο αντισυστημικό κίνημα, στην ίδρυση του οποίου συμμετείχε ο Βαρουφάκης στις αρχές του 2016.
Σήμερα δεν αισθάνεται παρά «περιφρόνηση» για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του αριστερού κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος του πολιτικός σχηματισμός είναι «το πρώτο σοβαρό διακρατικό και προοδευτικό κίνημα» στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχοντας παρουσιάσει το όραμά του μέσα από τις λιγοστές συνεντεύξεις του, τις δημόσιες συναντήσεις και τα σύντομα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κόμμα απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική, μεταξύ των οποίων και τη ζωντανή μετάδοση των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και των συναντήσεων της ΕΚΤ, του θεσμού τον οποίο πολλοί Έλληνες, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών.
Το κόμμα του μάχεται για ένα «Πράσινο New Deal» με μεγάλες επενδύσεις σε οικολογικά πρότζεκτ και ο Βαρουφάκης ζητεί τη δημιουργία μιας Συντακτικής Συνέλευσης για να οδηγήσει μέχρι το 2025 σε μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη.
«Ως πεπεισμένος Ευρωπαίος διαμαρτύρομαι για αυτά που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», δήλωσε ο ίδιος στην Deutsche Welle TV, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και επικαλούμενος «φαντάσματα» από τη δεκαετία του ’30.
«Προκαλούν δυσαρέσκεια και αυτό παράγει πολιτικά τέρατα όπως ο Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα στην Ιταλία, το AfD στη Γερμανία ή η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Σύντομα και υποψήφιος στην Ελλάδα;
Επομένως, γιατί ο άνθρωπος, τον οποίο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η «Bild», χαρακτηρίζει «ο Έλληνας κλόουν» είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη χώρα, διερωτάται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Επισήμως, στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία «κόντρα» ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, ανάμεσα «στο βορά και το νότο» της Ευρώπης.
Υπάρχει ωστόσο και μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο: οι κανονισμοί στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές δεν απαιτούν κατώτατο όριο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εισόδου στην Ευρωβουλή ενός κόμματος με ποσοστό περίπου στο 1%, όσο δηλαδή δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του.
Στις ευρωεκλογές του 2014. το σατιρικό κόμμα Die Partei κατάφερε να στείλει έναν εκπρόσωπό του στο Ευρωκοινοβούλιο με μόλις 0,6% των ψήφων.
Σε άλλες χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Ελλάδας, το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο είναι το 3%, κάτι που είναι πολύ δυσκολότερο να επιτύχει ο Βαρουφάκης, καθώς το πολιτικό του άστρο έχει ατονήσει από τότε που παραιτήθηκε από υπουργός με ένα απλό tweet.
Πρόσφατα δήλωσε στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι, αν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλει να εκφράσει τις θέσεις του και σύντομα να παραδώσει την θέση του ευρωβουλευτή σε άλλο μέλος του κόμματός του.
Στην ίδια εφημερίδα δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι εκτιμούν τους πολιτικούς που είναι ειλικρινείς, δεν κρύβουν τίποτα και που λένε “κοιτάξτε, δεν το κάνω αυτό για την καριέρα ή για το μισθό μου, δεν θέλω να εκλεγώ στην Ευρωβουλή για να οδηγώ μια λιμουζίνα και να έχω συνέχεια γύρω μου δέκα υπαλλήλους”».
Αφού αποχωρήσει από το Στρασβούργο, υποστηρίζει, σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στον χρόνο, με το κίνημα που έχει ιδρύσει, το Μέρα25.
naftemporiki.gr