Κόσμος
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 10:48

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται με τις διεργασίες για την έναρξη του έργου των τεχνικών επιτροπών, την ατζέντα, και τις αντιδράσεις της τ/κ πλευράς προβάλλεται στα κύρια θέματα του Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με το θέμα της συμφωνίας ΑΤΗΚ – LTV, το επεισόδιο σε σχολείο μεταξύ μαθητριών και τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Γιατί κ. Υπουργέ;» γράφει ότι μάνα επί ένα ολόκληρο χρόνο προσπαθεί να πάρει απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας για το ινοδογόνο που χορηγείται στο αιμορροφιλικό παιδάκι της και φέρει διπλή ημερομηνία λήξεως αλλά ουδείς της έχει απαντήσει. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι «παρέμβαση στο ΡΙΚ (και σε δεύτερο ιδιωτικό κανάλι) εξαφάνισε την είδηση ότι ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, κατ’ εντολήν Κόφι Ανάν, την ώρα της συνάντησης των Παρισίων συζητούσε την τουρκική πρόταση στην Ουάσιγκτον».

«Η Μάχη» με τίτλο «Βγήκαν μαχαίρια σε λύκειο» αναφέρεται στο κύριο θέμα σε «συγκλονιστικό και συνάμα θλιβερό επεισόδιο» σε σχολείο της επαρχίας Λευκωσίας κατά το οποίο μαθήτρια της τρίτης λυκείου, για τα μάτια ενός αγοριού πήγε στο σχολείο με κουζινομάχαιρο και επιχείρησε να μαχαιρώσει «αντίζηλό» της. Αλλού γράφει ότι με τη συλλογή τουλάχιστον 90 χιλιάδων στηθόδεσμων μέχρι τις 30 Απριλίου του 2006, η Κύπρος, μέσω της προσπάθειας του ΠΑΣΥΚΑΦ διεκδικεί μια θέση στο Γκίνες, με τη δημιουργία της μακρύτερης αλυσίδας σουτιέν στον κόσμο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Προστασία και με βουλευτική βούλα» αναφέρεται σε παρασκήνιο για το Σύνταγμα με φόντο επιχειρηματίες και γράφει ότι στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Συντάγματος, έτσι ώστε να επιτρέπεται η έκδοση Κυπρίων σε χώρες του εξωτερικού, επικεντρώνεται η συζήτηση στη Βουλή, παρόλο ότι οι υπόλοιπες τροποποιήσεις που ζήτησε η Κυβέρνηση είναι απείρως πιο σημαντικές για τον τόπο. Γράφει ακόμη ότι σε ατζέντα με δέκα κεφάλαια που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας, κατέληξαν διαβουλεύσεις των ΗΕ με τις δύο πλευρές, πριν από τη συνάντηση Ανάν – Παπαδόπουλου στο Παρίσι.

''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Κλέβουν τάφους και θάβουν τους δικούς τους'' αναφέρεται σε κομπίνες που έγιναν στο νέο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, μνήματα ακόμη και σε διαδρόμους καθώς και σε περίπτωση βουλευτή που προσπάθησε να κάνει ρουσφέτι σε δικό του άτομο, ζητώντας την εξασφάλιση τάφου στο συγκεκριμένο κοιμητήριο που είναι υπερπλήρες από το 1994. Αλλού γράφει ότι υποψήφιος βουλευτής φέρεται να εμπλέκεται σε πωλήσεις ε/κ γης στα κατεχόμενα ύψους πέραν των τριών εκατομμυρίων λιρών.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει κύριο τίτλο «Η μπάλα στους Τούρκους» και γράφει ότι στα χέρια της τουρκικής πλευράς βρίσκεται το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, καθώς Λευκωσία και Ηνωμένα Εθνη έχουν συμφωνήσει στο Παρίσι για την έναρξη διαδικασίας με τεχνικές επιτροπές. Γράφει ακόμη ότι οι τρομακτικές ελλείψεις σκευασμάτων που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά, υποχρεώνουν τους οδοντίατρους να καταφεύγουν στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αρχισε δουλειά ο Μόλερ» γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι ήδη σε επικοινωνία με τις δύο πλευρές για προώθηση του θέματος των τεχνικών επιτροπών, ενώ πολύ σημαντικές κρίνονται για την πάρα πέρα εξέλιξη των πραγμάτων οι επαφές που θα έχει στην Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι με 26 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες σχετικό νομοσχέδιο, που προνοεί τη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στον κύριο τίτλο «Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε» και αναφέρεται στις αντιδράσεις των Τ/Κ στις εξελίξεις των Παρισιών που ζητούν εξηγήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το κοινό ανακοινωθέν, καθώς ισχυρίζονται πως συμφώνησαν να συζητήσουν διαχείριση υδάτων και οδική ασφάλεια και όχι Αμμόχωστο και έποικους. Γράφει ακόμη ότι η ανάπτυξη της Λάρνακας και των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου συζητήθηκαν σε σύσκεψη των κύριων παικτών της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» με τίτλο «Επί Της Ουσίας» γράφει ότι στα βαθιά νερά του Κυπριακού θα εισέλθουν σε κάποια φάση οι Τεχνικές Επιτροπές που θα συσταθούν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν. Προβάλλει συνέντευξη του ηθοποιού Ανδρέα Αργυρίδη, ο οποίος αναφέρεται στην πορεία του στο θέατρο, τις χαρές και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Απαράδεκτες» γράφει στο κύριο θέμα ότι έτσι χαρακτήρισε ο λεγόμενος υπεξ Σερντάρ Ντενκτάς, προσπάθειες για αλλαγή της φύσης της διαδικασίας του Κυπριακού στη συνάντηση στο Παρίσι και ζήτησε δυσαρεστημένος εξηγήσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Γράφει ακόμη ότι σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η συμφωνία πολλών εκατομμυρίων μεταξύ ΑΤΗΚ και LTV.

«Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο θέμα ότι το «πρώτο ΜΟΕ βρίσκει εμπόδια» και αναφέρει ότι το ΓΕΕΦ, δεν συνιστά πλήρη αποναρκοθέτηση, λόγω της κυριαρχίας των Τούρκων στα άρματα μάχης. «Η παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο αποδεικνύεται περίτρανα και ενώπιον του διεθνούς παράγοντα, το πιο μεγάλο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού». Αναφέρει αλλού ότι «στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών η περιπτωσάρα της Γεροσκήπου».

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων