Την αρμονική συνύπαρξη εντός της «ευρωπαϊκής οικογένειας» θεωρεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ως το «καλύτερο κομμάτι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που καλύπτουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, στα Σκόπια.
Την αρμονική συνύπαρξη εντός της «ευρωπαϊκής οικογένειας» θεωρεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ως το «καλύτερο κομμάτι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που καλύπτουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, στα Σκόπια.
«Αυτό για εμάς είναι και το καλύτερο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το να ζούμε ο ένας πλάι στον άλλο με όλες μας τις διαφορές. Είμαστε, με τον πολυεθνοτικό μας χαρακτήρα, μια μικρή Ευρώπη. Και σήμερα αυτή η αξία επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά» είπε, ερωτηθείς για το αν θεωρεί τις αναφορές του Πάπα στον πολυεθνοτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Βόρειας Μακεδονίας ως ένα είδος στήριξης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.
Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε πως στη χώρα του εφαρμόζονται πολλές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και χαρακτήρισε «θησαυρό» τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της κοινωνίας της Βόρειας Μακεδονίας, μέσα στην οποία, όπως είπε, όλες οι κοινότητες ζουν αρμονικά, η μία διπλα στην άλλη, αλληλοστηρίζονται και σέβονται όλα τα έθιμα και τον ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα τής κάθε μίας. «Αυτή είναι και η υψηλή αξία της πολυεθνοτικής μας κοινωνίας» σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτό ακριβώς αναγνωρίστηκε και από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει, σε αρκετές περιπτώσεις, το χαρακτηριστικό αυτό ως παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και στην ομιλία του μετά τη νίκη του Στέβο Πεντάροφσκι στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρθηκε και σήμερα στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, μήνυμα ειρήνης, ενότητας και αρμονικής συνύπαρξης απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στη διάρκεια θείας λειτουργίας που τέλεσε το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι.
Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στον χαιρετισμό του ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, εξήρε τη συμβολή της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι ο πολυεθνοτικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της αποτελούν πλούτο για τη χώρα και την καθιστούν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος στον χαιρετισμό του προς τον Πάπα χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Ποντίφικας αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα με τη νέα της ονομασία, Βόρεια Μακεδονία.
Ο Πάπας είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, ο οποίος του ανέφερε ότι η επίσκεψή του στα Σκόπια αποτελεί έμπνευση για τον λαό της χώρας του και του ζήτησε να προσευχηθεί για το καλό των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και της ίδιας της χώρας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το Σπίτι-Μνημείο της Μητέρας Τερέζας, της καθολικής μοναχής που γεννήθηκε στα Σκόπια το 1910 και την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016, ενώ είχε και συνάντηση με εκπροσώπους των κυριότερων θρησκευτικών δογμάτων της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Πάπας διέσχισε με ανοιχτό μηχανοκίνητο όχημα τον δρόμο που οδηγεί από το Σπίτι - Μνημείο της Μητέρας Τερέζας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, χαιρετώντας το πλήθος, που τον χειροκροτούσε και τον επευφημούσε.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα προσευχηθεί στην Καθολική Εκκλησία των Σκοπίων και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της νεολαίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο αριθμός των καθολικών είναι μικρός, μόλις 1% του πληθυσμού της χώρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ