Η πρόσκληση των ηγετών της Χαμάς από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα έχει τον ίδιο στόχο με την υποστήριξη από τον ρώσο πρόεδρο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην κεντρική Ασία μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Tην υπέρβαση των ταμπού της εξωτερικής πολιτικής. Το στοίχημα του Πούτιν είναι όμως αυτή τη φορά πολύ μεγαλύτερο.
Με την κίνησή του αυτή, ο ρώσος πρόεδρος ενόχλησε τους συμμάχους του στο λεγόμενο «κουαρτέτο», την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη και, πάνω απ'όλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Μόσχα για προδοσία. Μόνο η Γαλλία αντέδρασε θετικά.
Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του Πούτιν είναι ασφαλώς η εκστρατεία του να αποκαταστήσει το παγκόσμιο κύρος της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν αρκείται στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο και στη Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία θέλει όμως να προκαλέσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές, ο Πούτιν μίλησε για «πολύ σοβαρό πλήγμα» στις αμερικανικές ειρηνευτικές προσπάθειες. Κι ύστερα έσπευσε να καλέσει τους ηγέτες της στη Μόσχα.
Πολλοί ακόμη παράγοντες υπαγορεύουν τη ρωσική πολιτική. Η μετανάστευση ενός εκατομμυρίου Ρωσοεβραίων στο Ισραήλ, πολλοί από τους οποίους διατηρούν διπλή υπηκοότητα, έχει ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Την ίδια ώρα, όμως, η Ρωσία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μουσουλμανική κοινότητα απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το ριζοσπαστικό ισλάμ κινείται επικίνδυνα όχι μόνο στην Τσετσενία και τον βόρειο Καύκασο, αλλά και στις ρωσικές δημοκρατίες του Ταταρστάν και του Μπασκορτοστάν.
Υστερα είναι η γεωγραφική θέση της Ρωσίας, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Η Μόσχα πιστεύει πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι ψηφοφόροι και θα προχωρήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αναγνώριση του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον διερωτώνται κατά πόσον η εκστρατεία για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή ήταν ορθή. Μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές, η Κοντολίζα Ράις είπε ότι ζήτησε να διερευνηθεί γιατί κανείς στην Ουάσινγκτον δεν είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη. «Ισως οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην ακούνε τον σφυγμό του παλαιστινιακού πληθυσμού», τόνισε.
Μία αξιωματούχος της CIA απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η αντικατασκοπεία απέτυχε ξανά. «Η δουλειά μας δεν είναι να οργανώνουμε εκλογικές αναμετρήσεις», είπε.