Οι απειλές του Τραμπ για νέο πόλεμο δασμών με την Κίνα κλονίζουν τα θεμέλια μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Κλόνισαν όμως και τις διεθνείς αγορές, που βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, τη στιγμή που περίμεναν ότι οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Οι απειλές του Τραμπ για νέο πόλεμο δασμών με την Κίνα κλονίζουν τα θεμέλια μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Κλόνισαν όμως και τις διεθνείς αγορές, που βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, τη στιγμή που περίμεναν ότι οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία.
Την ώρα που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο διαβεβαίωναν ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό δρόμο, καλλιεργώντας τις προσδοκίες για ένα «happy end» στη διαμάχη που έχει ήδη γονατίσει την παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρόεδρος Τραμπ μέσω twitter απείλησε να αυξήσει στο 25% από 10% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των δασμών και σε άλλες κατηγορίες κινεζικών προϊόντων.
Η αλλαγή πλεύσης έρχεται την ώρα που το Πεκίνο προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον.
Δεν είναι η πρώτη φορά που o Tραμπ ξεσπάει με οργή, αιφνιδιάζοντας με τις αντιδράσεις του. Το αντίθετο μάλιστα. Η έως τώρα προεδρική του θητεία χαρακτηρίζεται από πλήθος παρόμοιων, αψυχολόγητων φαινομενικά αντιδράσεων.
Όταν οι ΗΠΑ ήταν σε συνομιλίες με τον Καναδά και το Μεξικό για την αναθεώρηση της τριμερούς εμπορικής συμφωνίας NAFTA, ο Τραμπ απειλούσε με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Η πρόθεσή του να δασμολογήσει σχεδόν το σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ προκάλεσε έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο πόλεμος που ξέσπασε πέρυσι έχει ήδη συμπαρασύρει αμερικανικά και κινεζικά αγαθά, άνω των 400 δισ. δολαρίων. Ο κινεζικός «δράκος» λυγίζει ήδη υπό το βάρος της εμπορικής αντιπαράθεσης, που συνιστά παράλληλα τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Και οι διεθνείς αγορές χορεύουν στους ρυθμούς Τραμπ, που τόλμησε να χαλάσει το «πάρτι», έχοντας ως ασφαλιστική δικλίδα το ράλι 18% των αμερικανικών μετοχών. Αυτό το ράλι στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες για μια εμπορική συμφωνία.
Για τον Τραμπ, το κλίμα ευφορίας στη Wall Street έχει μεγάλη σημασία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον της Fed που με τις επιτοκιακές αυξήσεις χαλάει το «υπέροχο ράλι». Γι’ αυτό και οι αγορές δεν έχουν ξεγράψει το θετικό σενάριο μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την ελπίδα ότι ο Τραμπ μπλοφάρει γι’ ακόμη μία φορά. Στην περίπτωση που πέσουν έξω, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη πάρει μια γεύση για το ποια θα είναι η αντίδραση των χρηματιστηρίων. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα του αρέσει καθόλου.