Την πεποίθησή του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η προβολή ισχύος από την γειτονική χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά επιτείνει και την απομόνωσή της καθώς οι ενέργειες αυτές καταλήγουν ως μπούμερανγκ και καταγγέλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Την πεποίθησή του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η προβολή ισχύος από την γειτονική χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά επιτείνει και την απομόνωσή της καθώς οι ενέργειες αυτές καταλήγουν ως μπούμερανγκ και καταγγέλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News247» ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο, γεγονός που «αποδεικνύει πόσο προγραμματισμένη ήταν η ελληνική διπλωματία και όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα».
Εξήγησε, δε, ότι η Τουρκία, με την αποστολή του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση, μέσω του δικαίου της θάλασσας, οριοθέτησης ΑΟΖ, συνεργασιών μεταξύ των κρατών, με κατεξοχήν παράδειγμα τον αγωγό EASTMED, και προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να δημιουργήσει αντιπερισπασμό αλλά αποτυγχάνει και επιτείνει με αυτές τις ενέργειες ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της».
Εξηγώντας την εκτίμησή του ότι οι κινήσεις αυτές της γειτονικής χώρας είναι συμβολικές, εστίασε στο γεγονός ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους σε ουσιαστικές εξορύξεις» τονίζοντας ότι «οι προσπάθειές τους ήταν να στείλουν ένα σήμα οτι "είμαστε κι εμείς εδώ" και κυρίως να αμφισβητήσουν τα νομικά κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παραχώρηση των οικόπεδων για οικονομική εκμετάλλευση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αποτυχία των προσπαθειών αυτών της Τουρκίας για δημιουργία γκρίζων ζωνών από τις καταγγελίες με τον πιο απόλυτο τρόπο τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και μεγάλων διεθνών παικτών, ως παράνομες και ως ακραία προκλητικές.
Σχετικά με τη βούληση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία των προϋποθέσεων των δικαιωμάτων που έχει κάθε χώρα με βάση το δίκαιο της θάλασσας επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης το δίκαιο της θάλασσας το οποίο είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο μπορεί να συζητήσει κανείς διότι δεν μπορεί να υπάρχουν διμερείς σχέσεις που να μην βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
«Είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιος έχει δίκιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύοντας την σημασία της μεγάλης αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας μας «ως παράγοντα σταθερότητας και την Τουρκία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης με αποτέλεσμα όλα αυτά να συμβάλλουν στο να πέφτουν πραγματικά στο κενό και να καταλήγουν ως μπούμερανγκ εναντίον της όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας».
«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες -αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική», διευκρίνισε.
Σχετικά με την παραβατικότητα στο Αιγαίο ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι είναι μέρος της προσπάθειας να δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι εφικτό όταν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις καταγγέλλουν ως παράνομες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική διπλωματία δεν θα σταματήσει τη προσπάθεια του πολιτικού διαλόγου, ενώ αναφερθείς σε επόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα είπε ότι μία τέτοια επίσκεψη προϋποθέτει απουσία προκλητικών κινήσεων για να υπάρχει μία ελπίδα ότι θα προωθήσουν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό αναφορικά με τα ΜΟΕ είπε ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Τουρκία προχωρούν και μπορεί να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ για το οικονομικό φόρουμ ότι η διεξαγωγή του εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν είναι και διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα. Λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του δικαίου της θάλασσας και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία εκτίμησε ότι θα κρίνει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την άποψη ότι το στρατηγικό δίλημμα του Ερντογάν είναι το αν θα ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία ή αν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες. Εκτίμησε, επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση που προχωρήσει η τουρκική αγορά, αυτό δεν αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο αφού δεν θα συνοδεύεται από την αγορά και των F-35, ενώ αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει κάνει συζητήσεις για τα F-35, αλλά όχι για την παρούσα φάση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ