Πολιτική
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 11:36

Ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία η μεταφορά της λυματολάσπης

Ασυμβίβαστη με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία θεωρεί ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε., Σταύρος Δήμας, τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο για τη διάθεση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.

Ο Επίτροπος έστειλε μάλιστα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για το θέμα στις ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, απαντώντας (28 Φεβρουαρίου 2006) σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη, εάν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τον έχει ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο διάθεσης της λυματολάσπης μέχρι να αποπερατωθεί το έργο του ξηραντήριου στην Ψυττάλεια το 2007, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ήδη χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την οριστική διάθεση της ιλύος καθαρισμού η οποία συνίσταται στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μη επεξεργασμένης ιλύος με σκάφη και φορτηγά οχήματα στη χωματερή των ¶νω Λιοσίων στην ξηρά, δεν συμβιβάζεται με τη νομοθεσία της ΕΚ για το περιβάλλον. Στις 13 Δεκεμβρίου 2005, σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Εν συνεχεία στην επιστολή της 19ης Δεκεμβρίου 2005, η Επιτροπή κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει εντός δύο μηνών τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα που έχουν ως στόχο η επεξεργασία της ιλύος καθαρισμού να πραγματοποιείται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΚ. Δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει και ότι η αντιστοίχως προβλεπόμενη προθεσμία δεν έχει εισέτι εκπνεύσει, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να διατυπώσει σχετικά σχόλια».