Μέχρι τώρα ξέραμε τις Μητέρες της Πλατείας του Μάη, τις γυναίκες της Αργεντινής που συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη στην ομώνυμη πλατεία του Μπουένος Άιρες ζητώντας να μάθουν τι έγιναν οι «εξαφανισμένοι», παιδιά, σύζυγοι, εγγόνια... που χάθηκαν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας του Βιντέλα, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μέχρι τώρα ξέραμε τις Μητέρες της Πλατείας του Μάη, τις γυναίκες της Αργεντινής που συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη στην ομώνυμη πλατεία του Μπουένος Άιρες ζητώντας να μάθουν τι έγιναν οι «εξαφανισμένοι», παιδιά, σύζυγοι, εγγόνια... που χάθηκαν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας του Βιντέλα.
Ένα νέο κίνημα γεννιέται, αυτήν τη φορά στην Αυστρία. Πρόκειται για γιαγιάδες που συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη στη Βιέννη, φορώντας μάλιστα χαρακτηριστικές ενδυμασίες ηλικιωμένων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του αυστριακού λαού.
Πρόκειται για τις Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς, δεκάδες γυναίκες που προέρχονται από τη γενιά εκείνη που είδε τις μητέρες τους να υποφέρουν από τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθώντας παράλληλα στην οικοδόμηση της σύγχρονης αυστριακής δημοκρατίας, η οποία φημιζόταν μέχρι πρότινος εκτός των άλλων για το ισχυρό κράτος πρόνοιας.
Η Αυστρία ως γνωστόν έχει μετατοπιστεί δεξιά τα τελευταία χρόνια, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘50 από έναν πρώην αξιωματούχο του ναζιστικού καθεστώτος και αξιωματικό των SS, να μετέχει στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού.
Την τελευταία φορά που το Κόμμα της Ελευθερίας μετείχε στην κυβέρνηση, το 2000, είχε προκληθεί σάλος σε όλη την Ευρώπη, με χιλιάδες Αυστριακούς να κατεβαίνουν στον δρόμο. Για να μην αναφερθούμε στις πολύ μεγαλύτερες κινητοποιήσεις την εποχή που ανέτειλε το άστρο του ακροδεξιού Γκεργκ Χάιντερ.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Κουρτς τον Δεκέμβριο του 2017 έγινε αποδεκτή σαν μια συνηθισμένη δημοκρατική κυβερνητική εναλλαγή...
Οι διαδηλώσεις των αντιφασιστριών γιαγιάδων ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο - κάθε Πέμπτη. Οι γυναίκες, εκτός από τους μετανάστες, τους αλλόθρησκους και κάθε λογής διαφορετικούς ανθρώπους, είναι από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ανερχόμενων ακροδεξιών κομμάτων.
Οι γιαγιάδες φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, περισσότερο λόγω της ηλικίας τους και του «τσαγανού» να κατεβαίνουν στον δρόμο, την ώρα που ο περισσότερος κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι φαίνεται να συμβιβάζονται με το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Οι Γιαγιάδες της Αυστρίας σώζουν την τιμή της Ευρώπης... ελπίζοντας να ξυπνήσουν συνειδήσεις από τον λήθαργο.