Απόψεις
Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 07:00

Ο πιο καλός ο μαθητής

Πριν από τρία χρόνια άφησε πίσω της την εποχή των μνημονίων, μια εποχή που στην περίπτωση της Κύπρου σφραγίσθηκε από το «κούρεμα» 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου. Στα τρία χρόνια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής οι κάτοικοι της Κύπρου αναγκάσθηκαν να εξοικειωθούν με τον όρο του «bail-in», αλλά και με τους περιορισμούς των capital controls, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Πριν από τρία χρόνια άφησε πίσω της την εποχή των μνημονίων, μια εποχή που στην περίπτωση της Κύπρου σφραγίσθηκε από το «κούρεμα» 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου. Στα τρία χρόνια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής οι κάτοικοι της Κύπρου αναγκάσθηκαν να εξοικειωθούν με τον όρο του «bail-in», αλλά και με τους περιορισμούς των capital controls.

Τίποτε δεν θυμίζει εκείνες τις δύσκολες εποχές. Η Κύπρος έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στο νέο 30ετές ομόλογο, το μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει έως τώρα εκδώσει η χώρα. Η Λευκωσία προσέβλεπε στην άντληση ποσού λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ και η ζήτηση έφθασε τα 10 δισ. ευρώ για τον τίτλο λήξης τον Μάιο του 2049. Το έντονο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμους τίτλους δείχνει, από τη μία πλευρά, ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προσαρμόζεται στις συνθήκες μιας εποχής χαμηλών επιτοκίων και υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η μέση διάρκεια των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη ανέρχεται στα 7,4 χρόνια, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Η Κύπρος έσπευσε να επωφεληθεί του ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί στις αγορές και τη διαρκή αναζήτηση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις. Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών έχουν μηδενικές ή ακόμη και κάτω του μηδενός αποδόσεις. Στο σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας 7,67 τρισ. ευρώ, ομόλογα ύψους 3,58 τρισ. ευρώ ή σχεδόν το ήμισυ του συνόλου είχαν τον Μάρτιο απόδοση κάτω του μηδενός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Tradeweb. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για τη διακράτηση τίτλων που θεωρούνται ασφαλή «καταφύγια».

Η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο κυπριακό χρέος δεν στηρίζεται μόνο στις ευνοϊκές συγκυρίες. Είναι και απόδειξη του πόσο καλά τα έχει καταφέρει στη μεταμνημονιακή εποχή. Ένας από τους «καλύτερους μαθητές» της τρόικας, η νήσος δεν χρειάσθηκε το σύνολο της οικονομικής βοήθειας των 10 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πακέτο διάσωσης, αλλά έκανε χρήση μόνο των 6,5 δισ. Και τρία χρόνια αργότερα η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, 3,8% το 2018, ενώ για το 2019 η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 3,3%. Η Κύπρος δεν μένει αλώβητη στις εξωγενείς προκλήσεις, όπως η επιβράδυνση της ευρύτερης Ευρωζώνης, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και το Brexit. Όμως η μέχρι τώρα υποδειγματική της πορεία δείχνει πως παραμένει στον σωστό δρόμο.