Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 18:21

Σταμάτησε το ραδιοφωνικό «αντάμωμα» των Ελλήνων στην Αργεντινή

Μία ραδιοφωνική φωνή που συνένωνε τους Ελληνες της Αργεντινής σίγησε μετά από πέντε χρόνια, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πρόκειται για την εκπομπή «Αντάμωμα-Reencuentro con Grecia» που μεταδιδόταν στα ελληνικά και στα ισπανικά κάθε Σάββατο και για δύο ώρες σε όλη την επικράτεια της Αργεντινής, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Splendid.

«Ψυχή» της προσπάθειας η δραστήρια δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος, που έχει αφιερωθεί στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού εκεί όπου έχει πάψει προ πολλού η μετανάστευση από την Ελλάδα.

«Δεν μπορούσαμε πια να εξασφαλίσουμε τα 600 δολάρια μηνιαίως για να πληρώνουμε το σταθμό, που μας φιλοξενούσε», λέει η δρ. Τσαρδίκος. «Η μόνη μας ανταμοιβή ήταν η τεράστια απήχηση που είχε η εκπομπή στους Ελληνες της Αργεντινής και όχι μόνο, αφού αναμεταδιδόταν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, τη Χιλή. Μας τηλεφωνούν από παντού και μας ζητάνε επίμονα να συνεχίσουμε. Τι να τους πω, ότι δεν μας βοηθάει κανείς για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα;»

«Καταλαβαίνω ότι η χώρα που ζούμε και γενικότερα η φτωχή Λατινική Αμερική δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θέλουμε όμως να θυμούνται στην Ελλάδα ότι υπάρχουμε και δίνουμε το δικό μας αγώνα να μην χαθούμε, εμείς και τα παιδιά μας», αναφέρει.

Εδώ και έξι χρόνια η δρ. Τσαρδίκος διδάσκει κάθε Σάββατο την ελληνική γλώσσα στο «Πανελλήνιο», έναν από τους τρεις ελληνικούς συλλόγους του Μπουένος Αϊρες. Ακόμα και τώρα, που είναι καλοκαίρι στην Αργεντινή, τα μαθήματα συνεχίζονται δωρεάν για περίπου 150 μαθητές, μικρούς και μεγάλους. «Το 2005 το Ιδρυμα Ωνάση μας έστειλε βιβλία. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η πολύτιμη αυτή για μας στήριξη, γιατί στην Αργεντινή δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ελληνικά βιβλία, CD με ελληνικά τραγούδια ή DVD με ελληνικές ταινίες».

Οι ομογενείς που ζουν σήμερα σε όλη την Αργεντινή, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, υπολογίζονται σε περίπου 20.000, πηγές ωστόσο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανεβάζουν τον αριθμό, μαζί με τους ελληνικής καταγωγής, σε 60.000. Η παρουσία της ομογένειας στην Αργεντινή ανάγεται στο τέλος του 19ου. Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα δύο Υδραίων ναυτικών -Νικόλαος Κολμανιάτης και Σαμουήλ Σπύρου- που αναφέρονται ότι πολέμησαν στο πλευρό του Σαν Μαρτίν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αργεντινής κατά τον 19ο αιώνα. Το όνομα του Σπύρου φέρει μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής (Ara Espiru), ενώ το όνομα του Κολμανιάτη, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του υποναυάρχου, φέρει μία πολεμική σχολή της χώρας.

Το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς την Αργεντινή ενισχύθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου και τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Η μετανάστευση διακόπηκε μάλλον οριστικά στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

ΑΠΕ-ΜΠΕ