Σε διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας», που αλλάζει εκ βάθρων όλα τα μέχρι τώρα γνωστά, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Σε διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας», που αλλάζει εκ βάθρων όλα τα μέχρι τώρα γνωστά, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχει από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του νέου πλαισίου πολιτικής προστασίας. Καθώς πρόκειται για επείγουσες ρυθμίσεις, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί της 16ης Μαΐου 2019.
Όπως αναφέρεται στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το θεσμικό πλαίσιο αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς, την οργάνωση, τις διαδικασίες και το σύνολο των επιχειρησιακών δεξιοτήτων και δράσεων για την αντιμετώπιση και μείωση κάθε μορφής κινδύνων καταστροφών, ανεξάρτητα από την αιτία, και τονίζει πως προτεραιότητες του Εθνικού Συστήματος είναι ιδίως η προστασία α) της ζωής, β) της υγείας, γ) της περιουσίας, δ) των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ε) του περιβάλλοντος.
«Πρόκειται για τομή και όχι απλώς για κάποιες αλλαγές στη διατύπωση» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά το όλο εγχείρημα. Όπως είπε, «για να καταλήξουμε στην τελική μορφή της νέας υπηρεσίας, ενσωματώσαμε όλα όσα εφαρμόζουν οι περισσότερες υπηρεσίες με τεράστια εμπειρία στον κόσμο, όπως των ΗΠΑ, δύο πολιτειών της Αυστραλίας, του Καναδά και των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ κυρίως με την Ιταλία είχαμε πολύ στενή συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα. Με το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, περνάμε πλέον σε μια νέα εποχή και φιλοσοφία μιας ολιστικής διαχείρισης κινδύνων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για φωτιά, πλημμύρα, σεισμό κλπ, χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη εργαλειοθήκη, ενώ προσαρμόζεται ανάλογα και το σύστημα οργάνωσης».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει συνολικά 79 άρθρα, με τα οποία καλύπτεται όλο το φάσμα της οργάνωσης για την αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου. Τα βασικά είναι ότι παύει πλέον να υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δημιουργείται η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες και θα οργανώνει όλο το εθνικό δυναμικό, από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ταφύλλη, πρόκειται για μια καινοτομία σε λειτουργικό επίπεδο.
Η νέα υπηρεσία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά θα έχει μια σχετική αυτοτέλεια, διοικητική και οικονομική, ενώ προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για τις ανάγκες της. Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά απελευθερώνεται διοικητικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς παύει να διοικείται από πολιτικό πρόσωπο, αλλά πλέον θα ορίζεται μόνιμη διοίκηση με συγκεκριμένα κριτήρια, τεχνοκράτη διοικητή πενταετούς θητείας και δύο υποδιοικητές.
Οργανωτικά, αλλάζει η φιλοσοφία της διαχείρισης κινδύνων από κάθε υπηρεσία ανάλογα με την αρμοδιότητά της, αλλά ορίζονται οι λειτουργίες έκτακτης ανάγκης και δημιουργούνται 19 υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με έναν συντονιστή σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία της αποστολής κάθε φορέα, επιχειρησιακά, όπως για παράδειγμα της Πυροσβεστικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναδιοργανώνεται κι αναβαθμίζεται το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο μέχρι τώρα ανήκει στην Πυροσβεστική και θα υπάγεται στην Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.
Ταυτόχρονα, θα λειτουργούν ανάλογα κέντρα επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας και κάθε φορέα, ενώ θα οριστεί από όλους τους δήμους ένας συντονιστής έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής κάθε εντολής από την πολιτική Προστασία. Οι συντονιστές έκτακτης ανάγκης θα περνούν από ειδική και συντονισμένη εκπαίδευση.
Μια άλλη καινοτομία είναι η διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τον επιχειρησιακό τομέα. Θα υπάρχει ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση κινδύνου θα λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική γνώση, την οποία θα διαχειρίζεται η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, με βάση συγκεκριμένες αρχές, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους για την κοινωνία.
Επιπλέον, αναδιοργανώνεται το Τμήμα Εθελοντισμού και οι εθελοντές θα περνούν από ειδική εκπαίδευση από κάθε υπηρεσία στην οποία θα ανήκουν και θα λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση.
Όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ αρμόδιοι παράγοντες, όλα αυτά μέχρι να φτάσουν στο σημείο της απόλυτης λειτουργίας θα πάρουν χρόνο, ωστόσο τα περισσότερα θα εφαρμοστούν και εφέτος κατά την αντιπυρική περίοδο, αρχής γενομένης από την αναβάθμιση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου και τη λειτουργία των Συντονιστών Έκτακτης Ανάγκης σε κάθε φορέα.
Πηγή: ΑΜΠΕ