Ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας δήλωσε πρώην πράκτορας της CIA, σε μία υπόθεση που – σύμφωνα με τους New York Times – αναδεικνύει την αυξανόμενη επιθετικότητα των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου. Πρώην στρατιωτικός, ο οποίος είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Βιρτζίνια για συνωμοσία για την παροχή στην Κίνα «πληροφοριών της εθνικής άμυνας», έπειτα από συμφωνία με την εισαγγελία.
Ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας δήλωσε πρώην πράκτορας της CIA, σε μία υπόθεση που – σύμφωνα με τους New York Times – αναδεικνύει την αυξανόμενη επιθετικότητα των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου.
Πρώην στρατιωτικός, ο οποίος είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Βιρτζίνια για συνωμοσία για την παροχή στην Κίνα «πληροφοριών της εθνικής άμυνας», έπειτα από συμφωνία με την εισαγγελία.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αν και ο Λι παραδέχτηκε την ενοχή του, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προσέφερε απόρρητες πληροφορίες στους Κινέζους.
Στη CIA, ο Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι εντάχθηκε το 1994. Το 2007 έφυγε για να εγκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ. Πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών τον προσέγγισαν το 2010 για να του προτείνουν χρήματα και να «τον φροντίσουν δια βίου με αντάλλαγμα την συνεργασία του», ανακοίνωσε η αμερικανική δικαιοσύνη. Ήταν η περίοδος που το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της CIA στην Κίνα κατέρρευσε.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσίων διαφωνούσαν μεταξύ τους για το τι συνέβη. Κάποιοι πίστευαν ότι ήταν δουλειά Κινέζων χάκερ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο δίκτυο που χρησιμοποιούσε η CIA για να επικοινωνεί με τις ξένες πηγές της. Άλλοι πίστευαν οτι ο Λι είχε δώσει στην Κίνα ορισμένα ονόματα.
Σε δημοσίευμά τους, το 2017, οι «New York Times» ανέφεραν ότι μεταξύ του 2010 και του 2012 οι Κινέζοι σκότωσαν περίπου 10 πηγές της CIA στην Κίνα και φυλάκισαν άλλους έξι. Η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο δεν παρουσίασε αποδείξεις που να συνδέουν τα γεγονότα με τον Λι. Ο ίδιος ωστόσο παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με Κινέζους πράκτορες και είχε πάρει από αυτούς οδηγίες σχετικά με πληροφορίες που του είχαν ζητήσει.
Ο Λι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η ποινή του θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο.
naftemporiki.gr