Περιβάλλον
Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 17:18

Παρίσι: Σύνοδος για την προστασία της βιοποικιλότητας

Κραυγή προειδοποίησης για την παγκόσμια απώλεια της βιοποικιλότητας και κώδωνα κινδύνου για την άγρια ζωή που τείνει σε εξαφάνιση επιχειρούν να κρούσουν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι 132 χωρών.

Για ολόκληρη την εβδομάδα συγκεντρώνονται στους χώρους της Ουνέσκο, στο Παρίσι, ειδικοί 132 χωρών με την ελπίδα να κατορθώσουν μέσα από τις μελέτες, τα στοιχεία και τις προτάσεις να αφυπνίσουν την παγκόσμια συνείδηση.

«Διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική Πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα» στην οποίαν ανήκουν οι εν λόγω εμπειρογνώμονες δημιουργήθηκε το 2012 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των χωρών θα πρέπει να υιοθετήσουν καταρχάς την επιστημονική έκθεση που ετοίμασαν 150 ερευνητές 50 χωρών, με τη συνεργασία ειδικών στις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.

Νέα προσπάθεια, νέες ελπίδες

Πρόκειται για ένα είδος αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, που θα αποτελέσει την κοινή βάση γνώσεων, στην οποία θα στηριχθούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές δράσεις. Η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά ανησυχητική με περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών να απειλούνται με εξαφάνιση.

Στο τέλος της Συνόδου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν λέξη προς λέξη μια σύνοψη με τα βασικά μηνύματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δεύτερα.

Το κοινό ανακοινωθέν αν και δεν θα είναι δεσμευτικό, θα κατευθύνει τη δράση των κρατών.

Κάτι ανάλογο με την Συμφωνία Παρισίων για το κλίμα, με την ελπίδα όμως, ότι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία.