Κόσμος
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 13:54

Επαφές Στυλιανίδη με υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της ΠΓΔΜ

Για την αρχή μιας νέας σχέσης, η οποία θα βασίζεται στη συνεργασία των αγορών, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας της ΠΓΔΜ Φατμίρ Μπεσίμι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα προστασίας των ελληνικών επενδύσεων, η επίλυση των οποίων, όπως είπε ο υφυπουργός, θα ενισχύσει τη ροή ελληνικών κεφαλαίων και επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τον κ. Μπεσίμι για την ενεργοποίηση του ΕΣΟΑΒ με προτεραιότητα στον άξονα 10 και ανέφερε ότι η χώρα μας διαθέτει από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σχέδιο αυτό το ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ.

«Συζητήσαμε για την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και πως θα αποφύγουμε τη διπλή φορολόγηση. Τα υπουργεία Οικονομικών και εδώ και στην Ελλάδα κάνουν ότι μπορούν για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό συνεργάτη και συνεταίρο, τον δεύτερο ξένο επενδυτή και σύντομα θα φθάσει στην κορυφή.

Ο κ. Στυλιανίδης πήρε τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας της ΠΓΔΜ ότι το μέτρο θα ανασταλεί μόλις αρχίσουν οι διαδικασίες για τη συμφωνία, δηλαδή πριν την υπογραφή της. Η κατάργηση της επιπλέον φορολογίας ήταν το βασικό αίτημα που διατύπωσαν οι έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν χτες το βράδυ με τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι τα αναπτυξιακά κονδύλια που θα εισέρχονται στην ΠΓΔΜ δεν θα φορολογούνται με ΦΠΑ, εξέλιξη που θα αυξήσει το μέγεθος των προς επένδυση ελληνικών κεφαλαίων.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ έγινε αναφορά και στον πετρελαιαγωγό (Θεσσαλονίκης-Σκοπίων) που, όπως είπε, αποτελεί πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή των Βαλκανίων. «Υπάρχει θέληση να λυθεί το πρόβλημα από την κυβέρνησή μας και σύντομα θα βρεθεί καλύτερη λύση», σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μακρά διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της ΟΚΤΑ, τον έλεγχο της οποίας έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, διαφορά η οποία ανάγεται στην εποχή και στους όρους της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Το θέμα έχει παραπεμφθεί σε διαιτησία και όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ θα γίνει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Η επένδυση των ΕΛΠΕ στα Σκόπια (αγωγός και διυλιστήρια) ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και απασχολεί 1.000 εργαζόμενους.

Εξάλλου ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε τη βούληση να χρηματοδοτηθούν οικολογικά έργα όπως ο καθαρισμός των υδάτων του Αξιού απο την Hellenic Aid και τόνισε ακόμη μία φορά ότι η καλή συνεργασία των δύο μερών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν πιο κοντά και διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Προηγουμένως ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χασάνοβιτς.

Συζητήθηκαν θέματα ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), θέματα προστασίας των ελληνικών επενδύσεων καθώς και σειρά ζητημάτων για τη διευκόλυνση των σχέσεων των δυο λαών. Μεταξύ αυτών η αντιμετώπιση της παροχής βίζας στο πλαίσιο Σένγκεν, κατεύθυνση προς την οποία διευκολύνει το νέο προξενικό γραφείο στο Μοναστήρι και δεύτερον, θέματα διασυνοριακής συνεργασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας και την πεποίθηση ότι η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία θα συμβάλει και στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

Πηγή ΑΠΕ