Πολιτική
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 14:38

Βουλή - Ανάγκη περαιτέρω κατοχύρωσης της ισονομίας των γυναικών

Αφιερωμένη στη γυναίκα ήταν η σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τις Ελληνίδες.

Στην πρόσκληση της Βουλής, ανταποκρίθηκαν όλες οι γυναίκες που διετέλεσαν βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, αλλά και όσες διαπρέπουν στο δημόσιο πολιτικό βίο.

Στις ομιλίες τους, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού έκαναν μια ιστορική διαδρομή στους σταθμούς των γυναικείων κατακτήσεων, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική σκηνή, επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω βημάτων για την κατοχύρωση της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς αναζήτησης θεσμικών μέτρων αλλά και πρακτικών τρόπων για τη στήριξη της γυναίκας και την ευρύτερη συμμετοχή τόσο στο δημόσιο βίο, όσο και στην απασχόληση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/08/1163443.htm .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερος ο κόσμος αν οι γυναίκες είχαν περισσότερες θέσεις ευθύνης. «Αν συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, θα είχαμε διπλάσιο μυαλό, αλλά το βασικότερο θα είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς όπως την παιδεία, την κοινωνική συνοχή, αλλά θα είχαμε και πιο σωστές αποφάσεις για ένα καλύτερο κόσμο. Απόφαση του ΠΑΣΟΚ, ως ελάχιστος φόρος τιμής, είναι να γίνει η γυναικεία παρουσία, δύναμη αλλαγής σε μια δημιουργική Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε βάρος των γυναικών ορισμένα μέτρα που δρομολογούνται, όπως το ασφαλιστικό. «Εμείς βάζουμε το ερώτημα αν μια γυναίκα που ανήκει στα φτωχά στρώματα είναι εύκολο να περάσει τον Ρουβίκωνα και να αναδειχθεί στα όργανα», επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε βάρος των γυναικών, ορισμένα μέτρα που δρομολογούνται όπως το ασφαλιστικό, αλλά και την πεποίθησή της ότι θα συνεχίσουν των αγώνα τους για την κατάκτηση της ισοτιμίας και της ισονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε, μεταξύ άλλων, η ποσόστωση του ενός τρίτου των γυναικών που ισχύει για τις δημοτικές εκλογές να ισχύσει και για τις βουλευτικές εκλογές.

«Όλα τα κόμματα μπορούν και οφείλουν να κάνουν περισσότερα για να απαντήσουν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανεργία αλλά και στην ασύδοτη, όπως είπε, εκμετάλλευση της γυναίκας από τους εργοδότες.

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής ¶ννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τόνισε ότι οι γυναίκες, τόσο όταν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσο και όταν εκλέγονται, εκφράζουν και εκπροσωπούν πια όλους τους πολίτες και των δύο φύλων.

«Η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας, συνδυαζόμενη με τη συμπλήρωση μισού αιώνα γυναικείας ψήφου και παρουσίας γυναικών στη Βουλή, ας είναι μια ισχυρή υπόμνηση προς όλους, για την ανάγκη ακόμη πιο δυναμικής υποστήριξης της γυναικείας παρουσίας στον πολιτικό στίβο», κατέληξε η κ. Μπενάκη.