Η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια οικοδόμησης του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα του μέλλοντος, τόνισε σήμερα το πρωί από την Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ υψηλού επιπέδου της πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Initiative).
Η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια οικοδόμησης του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια διακυβεύματα του μέλλοντος, τόνισε σήμερα το πρωί από την Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ υψηλού επιπέδου της πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Initiative).
Μιλώντας συγκεκριμένα στη στρογγυλή τράπεζα ηγετών, με θέμα «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης» ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της συμμετοχής της στην ευρωζώνη ή τις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές της δυνατότητες, αλλά επειδή τα συμφέροντα και οι αξίες του ελληνικού λαού συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα οφείλει να εργάζεται σταθερά για την ειρήνη, την ευημερία, την προάσπιση του περιβάλλοντος και τη συνανάπτυξη στην περιοχή της και πολύ πέρα απ΄ αυτήν».
Ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την Πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε και από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, ο οποίος, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης κινεζικής εφημερίδας «China Daily», τόνισε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο για τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της με την Κίνα και τη δυνατότητά της να οικοδομήσει, μαζί με την Κίνα, τον Δρόμο του Μεταξιού.
Ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε, μάλιστα, πως η Κίνα θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση ανάμεσα στους στόχους του νέου Δρόμου του Μεταξιού και την ελληνική στρατηγική να καταστεί η χώρα διεθνές hub, ενώ υπογράμμισε και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ για την προώθηση των ευρω-κινεζικών σχέσεων και την εξάλειψη της φοβικότητας που, όπως επισήμανε, συχνά υπερισχύει. Αναφέρθηκε, δε, και στην ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό τους δυναμικό, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών.
Τόσο στις χθεσινές του συναντήσεις όσο και στη σημερινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κρίσιμο διακύβευμα για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αν η σοφία θα υπερισχύσει της ισχύος, επισημαίνοντας ότι η σοφία αποτέλεσε κεντρική έννοια στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα αποτελέσει ακόμα πιο κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον του νέου Δρόμου του Μεταξιού, από την οικονομική δύναμη ή την τεχνολογική πρόοδο.
Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τόσο η ομιλία τού Κινέζου Προέδρου όσο και το κοινό ανακοινωθέν της Πρωτοβουλίας, που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, είναι ένα θετικό βήμα καθώς εισάγει «νέους παράγοντες στο εγχείρημά μας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο, πιο ανθεκτικό οικονομικό και διπλωματικό περιβάλλον για την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών», που ευνοεί την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που βασίζεται στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων εμπορίου, που δεν οδηγεί στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων, που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα περιβάλλον που, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινωνίες και διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και τα πνευματικά και που προωθεί την πολυμερή διπλωματία.
«Το πρόταγμα αυτό φαίνεται μακρινό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εμπειρία από την κινεζική επένδυση στον Πειραιά δείχνει πόσο γρήγορα ένα λιμάνι στον Δρόμο του Μεταξιού μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση, σοβαρές προκλήσεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, τον ανταγωνισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο και κυρίως με σεβασμό στους σχετικούς κανόνες και νόμους. Προφανώς πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες και διαφωνίες στους παραπάνω κρίσιμους τομείς, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι όσο υλοποιείται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, τόσο η Κίνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλες συμμετέχουσες χώρες «θα επιδιώκουν την εξεύρεση των δίκαιων και βιώσιμων αυτών λύσεων, που επιτάσσει η εποχή και ο πολιτισμός μας».
Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας, εκτός των διμερών σχέσεων συζητήθηκαν και οι διεθνείς εξελίξεις καθώς και το όραμα της Κίνας για το μέλλον της διεθνούς κοινότητας.
Ο πρωθυπουργός μετά την ομιλία του ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο και αναχώρησε επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΜΠΕ